Anasayfa / GENEL / Türk hukuk sistemini takmayan Twitter’ın dünyadaki uygulamaları nasıl?
twitter7

Türk hukuk sistemini takmayan Twitter’ın dünyadaki uygulamaları nasıl?

MEDYAGUNDEM.COM- Paralel örgüt, Pensilvanya çetesi bir kez daha büyük bir ihanet içinde “Türkiye Twitter’ı yasakladı” diye yalan ve kara propaganda yapıp, başta Doğan medyası olmak üzere tüm müttefikleriyle Türkiye’yi dünyaya kötü gösterme alçaklığına girse de, sosyal medya ile ilgili dünya  uygulamaları bambaşka.

“Twitter Erişiminin Engellenmesine Yönelik Dünya Uygulamaları”na bakıldığında, Türkiye’nin Twitter’ı engelleme noktasına gelmesinde ne kadar haklı olduğu anlaşılıyor.

Twitter yönetimi ABD, İngiltere, Fransa, Almanya gibi ülkelerin hukuk sistemini tanırken, Türkiye’deki hukuk sitemini ne tanıyor, ne vergi ödüyor.

2013 yılında Twitter’in kendisine gelen hesap bilgi taleplerini içeren ve 1 Temmuz ile 31 Aralık 2013 tarihlerini kapsayan (Transparency Report) Şeffaflık Raporuna göre, hükümetlerden ve telif sahiplerinden gelen bilgi taleplerinde dikkat çekici bir artış olduğu görülüyor.

Raporda Twitter’a gelen talepler üç ana kategoride inceleniyor:

-Hükümetlerin “hesap bilgi talepleri” (Information requests);

-Hükümetlerin içeriklere yönelik “kaldırma talepleri” (Removal requests)

-Digital Millennium Copyright Act (DMCA) Telif kararları (Copyright notices)

2013′ün ikinci yarısında bir önceki döneme göre bu taleplerde toplam yüzde 22 artış gerçekleşti.

REKOR ABD’DE

Hükümetlerden gelen bilgi taleplerinde ABD, toplam taleplerin yüzde 59′una sahip ülke olarak ilk sırada yer alıyor. Bunu tüm taleplerin yüzde 15’iyle Japonya ve yüzde 4′üyle Fransa ve Birleşik Krallık takip ediyor. İncelenen toplam 1.410 talebin arasında Türkiye’den gidenlerin sayısı yüzde 10′dan küçük.

Hükümet ve diğer yetkililerin, illegal olduğu gerekçesiyle içerik kaldırma taleplerinde ise bir önceki döneme göre beş kat artış oldu. 2013′ün ikinci yarısında, toplam 365 talebin 305′i Fransa’dan geldi.  Bunu 14 taleple Rusya izledi. Türkiye’den giden toplam talep sayısı ise 2.

Twitter’ın yaygınlaşması ve paylaşımların artmasıyla birlikte telif hakları konusunda şirkete gelen taleplerin arttığı da raporda göze çarpıyor. Bir önceki döneme göre yüzde 16 oranında artan kaldırma kararları, toplam 12 bin 243 hesabı etkiledi. Bunun karşılığında 26 bin 506 tweet silindi ve 5 bin 847 tane medya içeriği kaldırıldı.

ABD’DE DURUM NE?

 Twitter’ın raporuna göre taleplerin en sık geldiği ülke ABD. Ülkelerin çok büyük kısmından 10’dan az kullanıcıya ait talep gelirken ABD’den gelen 948 hesap ile ilgili tam 679 talep, tüm taleplerin neredeyse yüzde 80’inin bu ülkeden geldiğini ortaya koyuyor. Bu 679 talebin yüzde 75’inin karşılanmış olması da ilginç bir rakamı ortaya koyuyor.

ALMANYA’DA NASIL?

Almanya: Ekim 2013 tarihinde Twitter, Alman Hükümetinin talebi üzerine Neo-Nazi hesaplarını engelledi. Bu erişim engeli ile Twitter, ‘”country-withheld content” kuralını da ilk defa uygulamış oldu. Bu kural, söz konusu içeriğin Almanya –ya da içerik sınırlamasını talep eden ülke- sınırları içerisinde bloklandığını fakat dünyanın diğer her yerine erişimin açık olduğunu ifade ediyor.

FRANSA’DA NASIL?

· Fransa: Twitter, 19 Ekim 2012 Cuma günü Fransa’da yazılan ve yayılan Yahudi aleyhtarı ve ırkçı tweet’leri siteden kaldırdı. #UnBonJuif (#AGoodJew) hashtag’i ile etiketlenen tweet’ler Yahudi soykırımına ilişkin resimler içermekteydi. Twitter,  Fransa Yahudi Öğrenciler Birliği’nin (UEJF) konuyu mahkemeye taşıyacağını belirtmesinden sonra harekete geçmiş ve söz konusu içerikleri siteden kaldırıldı.

HİNDİSTAN’DA NEDİR?

· Hindistan: Ülkede, Assam eyaletinde Temmuz 2012 tarihinde başlayan Bodo kabilesi ve Müslümanlar arasındaki şiddet olayları nedeniyle, Hükümet tarafından ülke genelinde toplu mesajlar yasaklandı. 50 milyondan fazla Facebook kullanıcısının olduğu Hindistan’da hükümet ayrıca Facebook ve Twitter gibi sosyal medya sitelerine provokatif söylemler içeren mesajlara önlem alması konusunda uyarısında bulundu. Google, Facebook ve Twitter açıklama yaparak, Hint hükümeti ile ortak hareket ettiklerini duyurdu.

İNGİLTERE’DE NASIL?

· İngiltere: 2011 yılında çıkan ayaklanmalar sırasında İngiltere Başbakanı David Cameron, ayaklanmalar sırasında provakatif içeriklerin paylaşılmasına engellemek amacıyla Twitter’a erişim yasağı getirebileceğini ifade etmiş, fakat olayların yatışması üzerine tedbir kararı alınmamıştı.

MEDYAGUNDEM

felix3

Fenomen hayırcı FETÖ’cü küfürbaz Felix çıktı

15 Temmuz gecesi sokaklara akın eden vatandaşları durdurmaya kalkışan, Müslümanlara her fırsatta küfürler yağdıran fenomen …

feto-site

Facebook ve Twitter’daki FETÖ’cülerin oyununa dikkat

Siber güvenlik uzmanları, milli ve manevi değerlere bağlı, binlerce takipçiye sahip etkin hesapların çeşitli gerekçelerle …

asli-aydintasbas

Terör işbirlikçisi insan müsveddeleri

İstanbul Beşiktaş’ta meydana gelen alçak saldırının ardından terörsevici medyanın bazı önemli isimleri insanlık dışı bir …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir