Anasayfa / GENEL / Avcı Gülen çetesinin kabusu olacak!
hanefi7

Avcı Gülen çetesinin kabusu olacak!

Gülen örgütünün kumpas kurduğu Hanefi Avcı cezaevinden çıktıktan sonra paralellerin kabusu olmaya devam ediyor. Avcı dün A Haber ekranındaydı, bugün de Yeni Şafak ve Hürriyet’teki röportajlarıyla Gülen çetesinin ipliğini pazara çıkardı.

İşte o röportajlar:

HÜRRİYET’TEN TOYGUN ATİLLA’YA KONUŞTU

Bir kitap yazdı hayatı değişti. Meslek hayatı boyunca terör örgütleri ile mücadele eden Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, önce Devrimci Karargâh üyesi olduğu gerekçesi ile tutuklandı, sonra Odatv davasında sanık oldu. Ergenekon örgütüne yardım ettiği ileri sürüldü. PKK ve TİKKO örgütlerinin propagandasını yaptığı iddiasıyla hakkında 2 ayrı dava açıldı. 2 kez memuriyetten, 3 kez de meslekten atıldı. 3 yıl 8 ay sonra Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali kararı’nın ardından cezaevinden çıktı. Özgürlüğe adım attığı ilk günlerinde Hürriyet’in sorularını yanıtladı:

BENİMLE İLGİLİ TALİMATI HOCA’DAN ALDILAR

Tutuklanmanızdan sonra Fethullah Gülen sizin için ‘Allah taksiratını affetsin’ diye bir cümle kurdu? Bu sözü nasıl değerlendirdiniz?
Hocanın o sözünü özel yetkili mahkemelerdeki ve diğer savcılıklardaki Cemaat mensuplarına bir talimat olduğunu biliyorum. Yani diyor ki ‘Bu adam hakkında yapabildiğiniz her şeyi yapın’. Zaten olup biten de onu gösteriyor. Talimatı aldılar. Talimata uygun olarak benim hakkımda yapılacak her şeyi yaptılar.

Cemaat’in Türkiye’ye verdiği tahribat nedir? Aynı soruyu hükümet için de soruyorum?
Tüm devlet sistemi içerisinde, güvenlik bürokrasisi içerisinde hesap edilemeyecek büyüklükte bir tahribat var. Bu halen de bitmiş değil. Geniş bir süreci kapsayacak. Güvenlik bürokrasisinde güven sorunu oluşmuş durumda. Herkes birbirinden şüpheleniyor. Devlet çalışamaz halde. Mesela sırf bu Cemaat yapısının önü kesilsin diye telefon dinlemeleri ile ilgili öyle kararlar aldılar ki şimdi kendileri telefon dinleyemez hale geldi. Bu önümüzdeki günlerde güvenlik zafiyetlerine yol açacak. Moral değerler açısından da hesap edilemeyecek derecede büyük bir tahribat var.

EN BÜYÜK HATA DENETLEYEMEME

Telefon dinlemesi gibi konularda alınan tedbirlerle güvenlik zafiyetlerinin oluşabileceğini söylüyorsunuz. Ancak bir taraftan da MİT’in yetki ve sorumluluğu ile ilgili yeni düzenlemelere gidiliyor? Bu normal mi?
Şu anda güvenlik güçleri telefon dinlemeleri ile ilgili çok zor mahkeme kararı alıyor. Bir takım özel araştırmalar yapamıyorlar. Bunun yanında sizin de söylediğiniz gibi hükümet bu olayları önlemek adına bir takım yeni düzenlemeler yapıyor. Bu düzenlemeler de hukuk düzenini bozuyor. Makul hukuk sisteminde olmayacak kurallar çıkarılıyor. Çünkü bu yapıyı önlemek için bu kanunlara ihtiyacı olduğunu düşünüyor. Aynı şekilde hukuk tanzim etmeye çalışıyor. Bunu tanzim etmez ise paralel yapıyı önleyemiyor. Tanzim ederken de hukukun kendisi zarar görüyor. Bu, antibiyotik almak gibi. Mikrobu öldürürken kendi bünyeniz zarar görüyor. Ağır antibiyotik tedavisi gibi. Bu süreç epeyce devam edeceğe benziyor. Sistem ister istemez zarar görüyor. Onun için bu yapının ülkeye verdiği zarar çok ağır.

Türkiye’de suçla mücadelede kullanılan telefon dinlemesi ve teknoloji yöntemleri ile ilgili bir denetim mekanizması var mı?
Belki de sıkıntının büyüğü burada başlıyor. Hükümetin en büyük hatası bu sistemi denetlememesidir. Ben şunu iddia ediyorum: Hiçbir yasaya ihtiyacım yok. İstedikleri şekilde herkes her şeyi dinlesin. Yeter ki dinleyenleri üst makam denetlesin. Kimse hata yapamaz.

Ortam dinlemesi ve özel hayata ilişkin kamera kayıtları… Bunlar denetimsizliğin ürünleri midir? Hâlâ bir takım kayıp dinleme ve izleme cihazlarının varlığından bahsediliyor, sizce birilerinin elinde bu cihazlar var mı?
Herkesin devlet imkân ve kabiliyetlerini kötüye kullanması ne manaya geliyor? Susurluk’ta ne oluyordu; devletin polisi, jandarması elindeki silahı kötü kullanıyordu. İnsanları infaz ediyordu. Bu nasıl görevini kötüye kullanıyorsa burada da hâkim ve savcı görevini nasıl kötüye kullanır? Kötü soruşturma yapar, kötü karar verir. Silah kullanma hakkı yok. Diğeri de aynı şeyi yapıyor. Biri silahını kullanıyor, diğeri de kalemini veya kararını kötüye kullanıyor. Olaya bakarken böyle bakmak lazım. Görevini iyi yapan hâkim adaletin tecellisine katkıda bulunuyor, kötü yapan hâkim de Susurluk dönemindeki infaz timinde görev yapan adam gibi oluyor. Bence çok insana bu kaset komplosunu kurdular. Belki bir kısım insanlar onlara boyun eğdi. Bir kısım insanlar tabi oldu. Şantaja uğrayan insan sayısı hâlâ bence belli değil.

CEMAAT’E SORUŞTURMA KOORDİNASYONSUZ

Şu anda Cemaatçi olduğu iddia edilen yapıdaki güvenlik bürokrasisindeki kişilere yönelik soruşturmaları nasıl görüyorsunuz?
Bu kadar büyük bir yapı çok kısa sürede operasyonel noktaya getirilemez. Bu grup kamunun içerisine yerleşmiş elemanları vasıtasıyla eylemler yapıyor. ‘Terzi kendi söküğünü dikemez’ derler. Güvenlik kuvvetleri belki vatandaşın işlediği suçları çabuk ortaya çıkartır ama kendi personelinin işlediği suçları ortaya çıkarmak biraz daha güçtür. Bu soruşturmalar iyi koordine edilmeli. Şu anda koordine eksikliği göze çarpıyor. Böyle bir makam gözükmüyor.

Yabancı servis ihtimali sıfır

Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan toplantının sızmasını, orada yapılan dinlemeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sadece Dışişleri Bakanlığı’nın odası dinlenmiş değildir. Onu yapabilmeniz için en az 100 tane dinleme yapmış olmanız gerekir. 100 tane dinleme yaparsanız ancak sağlıklı netice alabilirsiniz. Elde ettiğiniz 10 dinlemeden de ancak birini kullanabilirsiniz. Telefon dinlemek belki kolay ancak ortam dinlemesi dediğiniz işi zorlaştırır. Çok daha ciddi bir ekibe ve çalışmaya ihtiyacınız vardır. Aynı zamanda profesyonel bir gruba da ihtiyanız vardır. Yapılanlara baktığınızda bunun böyle olduğunu görüyorsunuz.

Kasetler aynı merkezin işi mi?
Bu kapasitedeki bir olayı Cemaat değil, Cemaat’in Emniyet’teki birimleri yapabilir. Onların kullandığı teknoloji ile bu yapılabilinir. Başka biri yapsa da ortaya çıkartılır, aydınlatılırdı. Başbakanlık’taki böcekler konusunda da genel değerlendirmem başka birinin yapma şansı yok. O dinlemeleri de aynı yapının yaptığını düşünüyorum. Başbakanlık da sanırım bu konuda aynı şeyi düşünüyor. Orasının sürekli denetimi var. Oradakilerden habersiz kimsenin yapması mümkün değil.

Bu dinlemelerde yabancı servis ihtimali nedir?
Sıfırdır. Yabancı servis ihtimali yoktur. Onlar başka türlü yöntemler kullanırlar. Onlar için ayrıca böyle bir dinleme risktir. Priz içine böcek koyma yöntemi, polisin, kanunu uygulayan birimlerin yöntemidir. Herhangi bir ülkedeki polis, jandarma bu yöntemi kullanır. Yabancı servisler çok daha farklı cihazlar kullanır.

YENİ ŞAFAK’TAN ALİ BAYRAMOĞLU’NA KONUŞTU

AYM’nin hak ihlali ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararıyla tahliye olan Hanefi Avcı, ‘Cemaat kendisine Güneydoğu, mafya, uyuşturucu politikası üretti. Hoca aşağıya talimat ya da perspektif verdi. Aşağıda polis de yargı da özel yetkili de böyle çalıştı. Kendilerini gerçek devlet yerine koyup, gerçek devleti paralel görmeye başladılar’ dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin son kararından sonra, cemaatin büyük kuşatması Balyoz ve Hanefi Avcı açısından da kırıldı. Ve bunu tahliyeler takip etti. Avcı’yla hapishanede bir söyleşi yapmıştım. Çıkışı sonrası tekrar bir değerlendirme yapmak üzere, Ataköy’de evinde buluştuk.

Bu söyleşi, Avcı’nın cemaatin genel politikalarıyla ilgili kısmını deşiyor. Bu yönüyle Avcı dün olduğu bugün de, cemaat meselesinin ülkenin en ciddi hukuk ve demokrasi sorunu olduğu söylüyor. Söylemekle kalmıyor, bu yapıyla mücadeleye, ödediği bedel, sözleri, deneyimiyle büyük katkı verenlerden birisi olduğunu gösteriyor.

Geçmiş olsun. En son hapishanede görüşmüştük. O günden bugüne ne beklediniz ne oldu?

Aslında şöyle diyelim. Bana bunca makul olmayan bir ton şey isnat etmelerine rağmen, bunca ağır ithamlara rağmen, hiçbir zaman bunların tutmayacağına, gerçeğin, mutlaka sonunda aydınlanacağına adil bir hakime denk geleceğime inandım. Çünkü dosyaya baktığımız zaman, hiçbir suç yok. Mutlaka birine gelecek ve ‘bu yanlış olmuş’ diyerek gönderecek diye düşünüyordum.

UMDUĞUM GİBİ ÇIKMADI

MİT krizi arkasından, 17 Aralık krizi… Bunlar size, bu iş çözülüyor duygusu verdi mi? Ya da daha umutlu olmanızı sağladı mı?

MİT kriziyle birlikte ben hükümet her şeyi görür, tedbir alır diye düşündüm. Hatta biraz daha geri gidersek, kitabımla birlikte hükümet tedbir alır diyordum. Ben yazdım, kamuoyu duydu ve herkesin bildiği bir olay karşısında en azından kendi yetkisine sahip çıkar diye düşünüyordum. Cemaat de ‘bu işi biraz daha gizli saklı yapalım, bu iş alenileşti, kamuoyu herkes biliyor’ mantığıyla geri adım atar diye varsayıyordum. Ama hiçbiri umduğum gibi çıkmadı. Bir müddet tepki gösterilse bile akabinde istenen şey olmadı. Dedim yani bu niye böyle, bu kadar aleniyete rağmen? Acaba bu kadar mı saflık var? Olay bu kadar mı basit görülüyor? En azından devletin yetkili insanlarının bunu görmesi, okuması lazımdı. Bir de saldırılan hedefe baktığınız zaman, herkesin cesaret edeceği bir şey değildi.

DEVLETE POLİTİKA ÜRETTİLER

Kritik soru şu, bu ülkede 1980’den beri cemaatin özellikle emniyette etkili olduğu biliniyor. Ne oldu da cemaat kendi çocuklarını yok edecek kadar kendi meslektaşlarını devre dışı bırakacak kadar hırslı ve aktif yeni bir örgütlenmeye geçti?

Güçlendikçe ihtirasları da arttı. Başlangıçta belki bu kadar ihtirasları yoktu. Bence toplum tam ne kadar okudu bilmiyorum aslında cemaat tüm devleti yönetmeyi düşündü. Kendine ait bir Güneydoğu politikası oluşturdular. Emniyet içerisindeki bazı polisler Güneydoğu çözümleriyle ilgili raporlar ürettiler. Bu raporları cemaatin yukarı üst kademelerine gönderdiler. Onlar da kendilerine bir Güneydoğu politikası üretti. Bunu işaretlerde, söylemlerde görebiliyordunuz. Aynı şekilde mafya ile ilgili suçlarla ilgili politika ürettiler. Rapor verdiler, ‘Türkiye’de mafya nedir, nerelere nüfuz ediyor’ diye.. Bununla cemaat kendine göre bir organize suçlarla veya mafyayla mücadele politikası üretti. Uyuşturucuyla ilgili nasıl mücadele edilmesi konusunda aynı şeyi yaptı. Bunları uygulamayı düşündüler. ‘Asıl yükü çeken biziz, işi yapan benim kadrom’ havasıyla cemaatin tepesi tüm ülkeyi ben yönetirim kanaatine sahip oldu. Ondan dolayı aşağıya böyle bir talimat ya da perspektif verdi. Aşağıda polis de yargı da özel yetkili de böyle çalıştı. Hakikaten belli suçlar için inanılmaz bir uygulama var. Delil, doküman aramıyor. Adi suçlarda çok mağdur var. Diyorlar ki uyuşturucuya karşı herkes şunu yapsın, suçlu suçsuz olmak önem ifade etmiyor. Bazen şunu diyorum, kendilerini gerçek devlet kendi yerine koyup, gerçek devleti paralel görmeye başladılar. Önce küçük haksızlıklar yaptılar. Küçük haksızlıklar tepki görmeyince tekrar ettiler. Biz her şeyi yaparız ve kimse bir şey demez, Başbakan’ı alırız atarız, biz yaptık mı oluyor havasına kapıldılar.

TALİMATLARI VAR

Siz bana hapishaneden, ‘Bunların Güneydoğu’da çok ciddi örgütlenmeleri var, KCK tutuklamaları bunların işi, buraya dikkat edin’ tarzında uyarıcı bir mektup yazmıştınız.

Hocanın Güneydoğu’yla ilgili bir açıklaması var. Güvenlik kuvvetlerine, ‘Ayıptır, utanmıyor musunuz, 3-5 kişiyi halledemiyorsunuz, onların yuvalarını dağıtın, asın’ diye talimatları var. Hangi sıfatla konuşuyor ve kime hitap ediyor? Bakıyorsunuz Güneydoğu’nun tüm güvenlik güçlerine hitap ediliyor. Bu, bir başbakan ya da cumhurbaşkanının kullanabileceği bir dil. Kullandığı her kelimeyi ölçüp tartan birinin, Fethullah Gülen’in bunları söyleyebilmesi için kendisini Güneydoğu’ya emriyle yön verecek bir yerde hissetmesi gerekir, onu görüyorsunuz. O tarihte cemaatin Güneydoğu’ya farklı yöntemlerle ulaşmaya çalıştığını görüyorsunuz. Oraya işadamlarını götürmeye, evler, okullar açmaya çalıştığını görüyorsunuz. Yine oradaki polislerin görev yapış şekillerine bakıyorsunuz. ‘Size suç isnat edecek kadar laf söylesem’ bile yeterli oluyor, soruşturma haline dönüştürülüyor. Daha sonra bazı tepkilere bakıyorsunuz veya adım adım yürüyen soruşturmalara bakıyorsunuz. Siz suç işleyen grubu değil karşınızda gördüğünüz tüm o grubu hedef almaya kalkarsanız polis olmanın dışına çıkarsınız. Cemaatin tüm o grubu karşısına aldığını görüyorsunuz. Ben grubun şu tip olaylarına el atayım, sempatizanına yanaşayım gibi bir bütün halinde Güneydoğu’ya yöneldiğini görüyorsunuz.

GÖREV SAHASININ DIŞINA ÇIKIŞ VAR

Güneydoğu’daki KCK operasyonları sırasında siz bunu nasıl gördünüz?

Olup bitenleri biliyordum. Benim yanımda çalışmış Doğu ve Güneydoğu’da olan insanlar zaman zaman beni ararlardı. ‘Biz şöyle bir şeyle uğraşıyoruz, ne fikir verirsiniz’ diye. Kimisi, yaptığı operasyonlarda ‘Doğru yolda mıyım’ diye sorardı. Güneydoğu’daki KCK operasyonları ve çalışmalarla ilgili küçük de olsa bilgiler duyuyorduk. Bunları yürütenlerin büyük bir kısmı cemaate yakın insanlardı. Tarif ettiğim şekilde kriminal olaylarla ilgilenen bir polis anlayışının dışına çıkarak başka bir şeye doğru yönelmeyi gördüm. Görev sahasının dışına çıkmış, karşı grubu komple hedef alan bir anlayış vardı. Sıradan insanları tutukluyorlar, siyasetçileri tutukluyorlar. Örgüt ve propaganda, illegal ve legal birbirine karışıyor. Yani PKK’ya ayrılan çevreler. Ama burada bir aşırı gidiş olduğu gözüküyordu…

Faili meçhulleri incelettirmediler

Engelleyici oldukları yerlerde oldu sanırım…

Tabii. Güneydoğu’daki faili meçhul cinayetlerin üzerine gidilmesini de istemedi cemaat. Çünkü o dönemde oradaki varlıklarının bu işlerle ilişkilenlemesini istemiyorlardı. Mesela Ankara’daki mahkeme, Ayhan Çarkın’ın itiraflarından sonra faili meçhuller olayında beni sanık yaptı, tanık olarak dinlemesi gerekirken. Orada bir takım bilgileri aktarmışım hem mahkemede vermişim hem de Meclis’te komisyona ifade etmiştim hem müfettişlere ifade vermişim. Şimdi tanıkken burada sanık yaparak hiç ifade veremez hale getirdiler. Ve sanık olduğumun takipsizlik kararı daha yeni geldi bana. Sanık yaptığı zaman sizi olaya bulaştırmaya çalışıyor. Güneydoğu’daki olayların çözüme kavuşması konusunda gayret göstermemelerinin sebebi o dönemde orada kendi polislerinin olması.

Cemaatin Güneydoğu politikasının MİT meselesiyle ilgilisi olabilir mi?

MİT’in altyapısı cemaattendir. MİT’te fazla güçlüler. Yukarı yönetimde biraz zafiyetleri var. Cemaat bunun için MİT’i ele geçirmeyi, operasyon yapmayı düşünüyordu. Yıpratmak için önce basını kullandılar. Şimdi düşünün en ağır olay ne? Uludere’deki insanların yanlışlıkla bombalanması olayı. Güneydoğu’da 8 sene çalıştım. Her hafta o bölgelerle ilgili rapor yazarız. Çünkü gelir bir kaçakçı elemanımız bize bilgi aktarır. MİT’e de benim yazdığım raporla bilgi verilir, bilgi orada alır. Yanlış yaparsam sorumluluğu bana aittir. Siz yaptığınız hatadan dolayı MİT’i suçlayamazsınız. Ama cemaat medyası işi gücü bıraktı sadece MİT’e saldırıyor. Uludere’yi bile MİT’e saldırmak için vesile yaptılar.

Bu herkesin demokrasi savaşı olmalı

Hükümet büyük bir savaş başlattı. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şöyle düşünüyorum. Ortada bir devlet ve demokrasi sorunu var. Herkes kendi sorumluluğu ve görevine göre davranmalıdır. Halk da bu işe sahip çıkmalıdır. Üniversiteler, Yargıtay, AYM, HSYK, sivil toplum kuruluşları da sahip çıkmalı. Orta yerde hukuku ihlal eden birtakım insanlar var. Bunun bedelini ödemeliler. İş görevini kötüye kullananların tayiniyle gidiyor. Bu, böyle olmaz, bunun bedelini de ödemeliler. Eğer gerçekten yargı görevi yapıyorsanız amenna. Ama siz bunu keyfi kullanıyorsanız da bunun bedelini ödemelisiniz.

Bütün sistem kurumlarıyla duyarlı olmaları lazım diyorsunuz ama 17 Aralık operasyonu iktidar meselesi gibi algılanıyor muhalefette.

Bana bile hükümeti destekliyor gibi konuşuyorsun diyorlar. Bu mesele hükümet meselesi değil. Bugün hükümette bu insanlar var yarın başka birileri gelebilir. Mühim olan devletin kendisidir. Bu olay HSYK’nın, baroların, siyasi partilerin ciddi meselesidir. Benim bir beklentim yok. Şu an yapılan bu işe destek olması gerektiğine ve sonuna kadar gitmesi gerektiğine inanıyorum. Yapmazsa zaten devlet diye bir şey kalmaz. Başka bir parti gelse ona müsaade edebilir mi? Bu hükümet bunu yapmaya mecbur. Destek olmak mecburiyetindeyiz.

Komplo kurdular dedim hedef oldum

Neden sizin başınıza geldi bunlar?

Ben cemaatin emniyette bir takım tasfiyelere başladığını görünce, Emin Aslan’ın, Mustafa Gülcü’nün tutuklanması gibi olayları cemaatin yaptığını görünce karşı tavır aldım. Karşı derken, konuşuyoruz işte ve herkes duyuyor. Özellikle Emin Aslan tutuklandığı zaman, birçok gazeteci aradı. Emin Bey’e komplo kurdular dediğim için o gün hedef oldum. O tarihe kadar benimle ilgili hiçbir şey yoktu. Adım adım önlerinde engel gördükleri Emin Bey’i içeri aldılar. Aynı şekilde Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya’ya uzandılar. Onlar tutuklanırsa artık emniyette hiç kimse cemaatin karşısında duramazdı. Çünkü bu insanlar emniyet teşkilatı içerisinde, hem hükümete yakınlık olarak çok güçlü insanlardı. Celal’in de kardeşi zaten milletvekiliydi o dönemde. Bunları siyaseten alamayacakları için aleyhlerinde çok sistemli, 20 kişilik polis ekibi oluşturarak araştırma yaptılar. Bahanelerle bertaraf edecek hale getirdiler. Sonra benim açığımı aramaya başladılar. Ben onlar işe koyulduktan 10 gün sonra haberdar oldum. Bunlar bana tuzak kuracaklar, ben onların tuzağını boşa çıkarayım dedim. Savcılarla görüştüm. Siz bana görev verin ben bunların tuzağına düşüyormuş gibi gözükeyim, sahte yaptıkları işlerini ortaya çıkarayım. Ama o zaman savcılar buna yanaşamadı. Bakanlıklara gittim. O dönemki Bakan Beşir Atalay Bey oldukça bu işlere bakmayı düşünüyordu. İstihbaratı denetleyelim düşüncesindeydi. Olmadı. Şahsi kanaatim Başbakan engel olduğu yönünde. İstihbaratı denetlemek istemedi.

MEDYAGUNDEM

hanefiavci1

Hanefi Avcı’nın tanığı FETÖ’cü çıktı

FETÖ’nün darbe girişiminin ardından kamu kurumlarından ihraç edilen personellerin arasında dikkat çeken bir isim yer …

soner-enis

FETÖ’nün Hürriyet ve CHP imamı!

Soner Yalçın Sözcü gazetesinde “Cemaat’in CHP imamı” başlıklı yazısıyla CHP milletvekili Enis Berberoğlu’nun FETÖ bağlantısını …

hanefi1

‘Milli damar’ kumpası çöktü

Eski İstihbarat Daire Başkanı Hanefi Avcı’nın, emniyet içinde, “Milli Damar” isimli suç örgütü olduğuna dair …

1 Yorum yapıldı

  1. Adam hala hoca vs diyor Gayretullah’a dokunur

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir