Anasayfa / GENEL / Polisler 28 Şubat için gazeteleri tarıyor
28subat

Polisler 28 Şubat için gazeteleri tarıyor

Terörle Mücadele’de görevli dört polis Meclis Kütüphanesi’nde kamp kurdu. Sivil kıyafetli dört polis 28 Şubat soruşturması kapmasında özel izinle gazeteleri inceliyor. Polisler inceleyecekleri beş gazeteye Cumhuriyet’le başlandı.

Meclis, 28 Şubat davasına yönelik ilginç bir gelişmeye evsahipliği yapmaya başladı. VATAN’ın edindiği bilgilere göre, Emniyet Terörle Mücadele ekipleri, 28 Şubat dava süreci için bilgi toplamak amacıyla Meclis Kütüphanesi’nde adeta kamp kurdu. Meclis’ten alınan özel izin ile 4 emniyet görevlisi Meclis Kütüphanesi’nin micro film bölümünde, 1994-1997 dönemi gazetelerini taramaya başladı.

Emniyet görevlilerine kütüphanenin microfilm bölümünde özel bir yer tahsis edildi. Meclis Başkanlığı, emniyet mensuplarının çalışması için rahat bir ortam sağlanması yönünde talimat verdi.

Sivil kıyafetli görevliler, sabah mesai saatinde geldikleri kütüphaneden mesai saati bitiminde çıkıyor.

Emniyet tarafından yürütülen bu çalışmayla ilgili Meclis’e verilen talep yazısında, “Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nın 2011/206 numaralı soruşturma kapsamında inceleme” denildi. Bu dosya numarası savcılığın 28 Şubat soruşturmasına karşılık geliyor.

Gazete arşivleri mercek altında

Polisler, 28 Şubat süreciyle ilgili 1994’ten itibaren gazete arşivlerini mercek altına aldı. Üzerinde tarama yapılan zaman diliminin 28 Şubat sürecinin sonrasını da kapsadığı öğrenildi. 5 gazeteyi taramayı hedefleyen TEM’cilerin incelemeye 1994 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nden başladıkları belirtildi. Geçtiğimiz hafta tarama yapmaya başlayan ekibin, bir aylık çalışma takvimi olduğu öğrenildi.

İlk adresleri Meclis oldu

Olağan uygulamada, kapsamlı tarama isteyen araştırmacılar, öncelikle Milli Kütüphane ve benzer micro film arşivi olan Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi’ne yönlendiriliyor. Parlamenterlere açık olan Meclis Kütüphanesi’nde uzun süreli tarama için, ancak diğer kütüphanelerin yetersiz kalması durumunda izin veriliyor. TEM ekiplerinin ise Milli Kütüphane’ye hiç başvurmadıkları, rahat çalışma ortamı düşüncesiyle Meclis’i tercih ettikleri iddia edildi.

VATAN’ın bilgi aldığı kaynaklar, Meclis Kütüphanesi’nde daha önce de birçok kamu kurumu personelinin izin alarak tarama yaptığını, TEM’in yürüttüğü faaliyetin de bu kapsamda olduğunu dile getirdi.

Mikrofilm ve digital ortamdan kullanım

1960 yılında hizmete giren TBMM Binası’nda, 2 bin 500 metre karelik alanda hizmet veren Meclis Kütüphanesi’nin raf uzunluğu 12 km’yi geçiyor. Yangın algılama sisteminin bulunduğu kütüphanede, raf altındaki ızgaralardan hava sirkülasyonu sağlanıyor. Kitaplar, bu ızgaralar sayesinde zarar görmüyor. Kütüphaneye yılda en az beş bin kitap girişi oluyor. Kütüphanede yaklaşık 300 bin kitap ve 85 bin cilt süreli yayından oluşan koleksiyonun önemli bir bölümü mikrofilm ve dijital ortama kaydedilerek kullanıma sunuluyor. (Vatan)

MEDYAGUNDEM

aslan2

28 Şubat medyası panikte!

28 Şubat davası henüz soruşturma aşamasındayken savcılığın ve TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonun tanık olarak dinlediği …

dogan-poas

28 Şubat davasında Aydın Doğan’a büyük şok!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 28 Şubat sürecine ilişkin soruşturma kapsamında, POAŞ’ın Doğan Grubu’na satışıyla ilgili kurum …

cem

Yeni Şafak yazarından “28 Şubat” bombaları; Aydın Doğan yargılanacak!

Yeni Şafak yazarı Cem Küçük bugün bomba iddialarla dolu yazısında 28 Şubat darbecilerinin paralel darbecilerle …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir