Anasayfa / GENEL / Paralel baron Akın İpek’e şok üstüne şok!
akin-ipek

Paralel baron Akın İpek’e şok üstüne şok!

Kayseri’de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleri siyanür havuzu taşan Koza Altın madeninden numune toprak aldı. Siyanür çıkarsa maden kapatılacak ve 600 bin TL ceza yazılacak.


Çevre katliamına devlet el koydu SABAH’ın, Paralel Yapı’ya yakınlığıyla bilinen işadamı Akın İpek’e ait Koza Altın İşletmeleri’nin Himmetdede Altın Madeni’nde yaşanan çevre felaketini ortaya çıkarmasının ardından çifte soruşturma başlatıldı. Jandarma çevre koruma timi eşliğinde madene giden Kayseri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Ekipleri, taşan siyanür havuzu ve çevresinde inceleme yaparak, maden sahasından numune aldı. Siyanür havuzunun taştığına şahit olan işçilerin de jandarma eşliğinde olay yerine geldiği ve yetkililere toprakla üzeri örtülen siyanürün olduğu bölgeyi gösterdikleri öğrenildi. Aynı gün yine jandarma eşliğinde madene giden Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğün’e bağlı bir ekip de inceleme yaparak tutanak tuttu.

KAPISINA KİLİT VURULABİLİR

İşçilerin söylediği gibi Akın İpek’in altın madeninde siyanür havuzunun taştığı ve toprağa zehirli atık karıştığı tespit edilirse şirket büyük yaptırımla karşı karşıya kalacak. Eğer hazırlanacak raporda toprağa siyanür karıştığına ilişkin tespit yer alırsa, Akın İpek’in altın madeninin kapısına kilit vurulacak. Yetkililer ayrıca 600 bin TL gibi bir para cezasının kesilebileceğine dikkat çekti. Edinilen bilgiye göre, eğer Akın İpek’in madenine kapatma kararı çıkarsa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da eldeki bilimsel araştırmalar sonucunda hazırlanan raporu gerekçe göstererek madeni işleten şirket hakkında suç duyurusunda bulunuyor. Yani Koza Maden, Kayseri’deki madeninden dolayı ceza alırsa iş yargıya taşınarak yetkililer hakkında çevreye kasten zarar verdiklerinden dolayı suç duyurusunda bulunulacak.

FABRİKA SAHİPLERİ DAVA AÇTI

Madenin hemen yanındaki un fabrikası ile ay çekirdeği işleme tesisi sahipleri, Kayseri İdare Mahkemesi’ne ayrı ayrı yaptıkları başvurularda, Çevresel Etki Değerlendirme Raporu’nun (ÇED) hileyle alındığını öne sürerek, geçici faaliyet belgesinin öncelikle yürütmesinin durdurulmasını, ardında iptalini istedi. Un fabrikası sahibi Mustafa Erdem, “Fabrikam ÇED raporundaki haritada ancak yüzde 250 büyütüldüğünde görülüyor. Yani fabrikamı gizlemişler. Yanımızdaki diğer iki işletme ise hiç görünmüyor. Siyanürle üretimin hem bizi hem de doğal yaşamı olumsuz etkileyeceğini Koza Altın’a da söyleyince, ‘Biz Türkiye’nin tek altın madeni şirketiyiz. Şirketimiz son sistem teknoloji ile kuruldu’ cevabını verdiler. 2 ay önce geçici faaliyet belgesinin iptali için dava açmıştım. Şimdi yabani hayvanların öldüğünü ve yaşanan çevre katliamını gösteren fotoğrafları delil olarak sunup yeni bir dava daha açtım. 500 metre yakınımızda olan bu tehlike bir gün bize de gelecek” dedi. Ay çekirdeği tesisinin sahibi Çağlar Karayılan da, “ÇED raporunda benim işletmemi hiç göstermemişler. Daha başında bunlar oluyorsa 10 yıl, 20 yıl sonra ortamın nasıl bir hal alacağını tahmin etmeye bile gerek yok. Kimse bize siyanürün zararsız olduğunu anlatmaya çalışmasın” diye konuştu.

(SABAH)

MEDYAGUNDEM

ipek

“Tüm malım feda olsun”dan “Gülen terörist”e!

FETÖ/PDY örgütü içinde kadın kollarında aktif olarak görev yapan ve FETÖ mensuplarının “Melek Anne” olarak …

ipek-fe

Başhırsız Feto altın madenlerimizi boşaltmış!

Koza-İpek iddianamesiden: Gümüşhane’deki Mastra Altın Madeni’nde dökümü yapılan her 5 altın külçesinden biri kayıtlarda gösterilmeyerek …

feto-aglama

FETÖ’ye dünyayı dar ettik

Eylül 2016’daki BM Genel Kurulu görüşmeleri öncesi “FETÖ’ye dünyayı dar edeceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir