Anasayfa / GENEL / İşte Gezi’deki örgüt haritası
gezi-star

İşte Gezi’deki örgüt haritası

Gezi eylemlerine 3 milyon 545 bin kişi katıldı.. Bütün yasadışı örgütlerin alana indiği olayların en etkin örgütü MLKP’yi SDP ve DHKP-C takip etti… 20 twitter hesabı, günde 5 bin tweetle olayları örgütlerken, 2.5 milyon İngilizce tweet atıldı.

OLAYLARI 20 TWİTTER HESABI, GÜNDE 5 BİN TWEET’LE YÖNLENDİRDİ

İçişleri Bakanlığı Gezi Parkı süreciyle ilgili geniş kapsamlı bir rapor hazırladı. Eylemlerdeki örgüt profilinden adli sürece kadar birçok detayın yer aldığı rapora göre, eylemler süresince en etkili örgütün MLKP olduğu ortaya çıktı. 80 ilde yaklaşık 3 milyon 545 bin kişinin aktif olarak katıldığı Gezi Parkı olaylarının yaşanmadığı tek ilin ise Bayburt oldu. 160 kişinin tutuklandığı eylemlerde tutuklu sayısında liste başı İzmir oldu.

En aktif terör örgütü: MLKP

Taksim Gezi Parkı’ndaki imar çalışmaları sırasında bazı ağaçların başka yere nakledilmesi bahane edilerek başlatılan protestolar, daha sonra marjinal gruplar, terör örgütleri ve bazı siyasi partilerin de olaya müdahil olmasıyla ciddi toplumsal olaylara dönüştü. Şiddet eylemleri sırasında en aktif rol alan örgütün Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) olduğu belirtildi. Yaşanan olaylar sırasında şiddet eylemlerine karışan 5 bin 341 kişi gözaltına alındı. En fazla gözaltı olayı Ankara’da yaşandı. Başkent’te 280 olayda 905 kişi gözaltına alınırken, İstanbul’da olay sayısı Ankara’nın 3 katı olmasına rağmen gözaltı sayısında 872 ile Ankara’dan sonra ikinci sırada yer aldı. Olaylarda 160 kişi ise tutuklandı. İzmir’de 50, İstanbul’da 40, Ankara’da 37, Bursa’da 8, Erzincan ve Malatya’da 7, Kocaeli’nde de 6 kişi tutuklandı. Türkiye geneli operasyonlarda gözaltına alınanlara ilişkin örgütsel dağılımda yine MLKP yüzde 38’ye ilk sırada yer aldı. Gözaltına alınanların yüzde 23’ü SDP, yüzde 8’si TKP-ML, yüzde 7’si ise DHKP-C terör örgütü mensubu kişilerden oluştu.

Siyasi partilerin rolü % 22

Türkiye geneline yayılan eylem, gösteri, prostesto ve şiddet olaylarına karışan oluşumlar içerisinde  en çok etkisi olan ve destek sağlayan yapının sol eğilimli sivil toplum kuruluşları ve bağımsız gruplar oldu. Olaylara yüzde 53’le en çok etkiyi yapan STK’ların yanı sıra, siyasi partilerin de yüzde 22’yle direk etkisi şaşırttı. Bu iki yapıyı yüzde 16 ile Ulusalcı oluşumlar takip ederken, en az etki eden ise dini istismar eden marjinal yapılanmalar oldu.

İŞTE KATILAN MARJİNAL YAPILANMALAR

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlatılan Gezi Raporu’na yansıyan bilgilere göre, söz konusu eylemlerde başı çeken MLKP’nin yanı sıra şiddet eylemlerine karışan bazı örgüt, marjinal grup ve partiler şu şekilde: DHKP-C, Halk Cephesi, Anarşistler, DEV-YOL, Maoist Komunist Parti (MKP), Direniş Hareketi, Devrimci Sosyalist İşçi Hareketi (DSİH), Marksist Leninis Silahlı Propaganda Birlikleri (MLSPB), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Türkiye Komunist Partisi- Marksist Leninist (TKP-ML), Türkiye Komunist İşçi- Bağımsız Demokratik Sosyalist Partisi (TKİP-BDSP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Genç-Sen, TİKP-Bolşevik Proletere Devrimci Duruş, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Halkevleri, (Türkiye Gençlik Birliği (TGB), Anti Kapitalist Müslüman, Devrimci Müslüman Gençlik, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP).

Toplamda 4 bin 725 eylem yapıldı

Taksim’de başlayarak 80 ile yayılan Gezi olayları sırasında en sağduyulu il ise Bayburt oldu. Bayburt, Gezi ile ilgili hiçbir olayın yaşanmadığı tek il olurken, Türkiye genelinde 4 bin 725 eylem yapıldı. Söz konusu eylemlere, 3 ay boyunca bütün mükerrer katılımlar dahil yaklaşık olarak 3 milyon 545 bin kişi katıldı.

Olaylarda 5 bin kişi yaralandı

Olaylarda 4 bin 312 sivil vatandaş, 694 güvenlik görevlisi yaralandı. En çok katılım 1 milyon 153 bin kişiyle İstanbul olurken bu şehirde 733 etkinlik ve eylem düzenlendi. Olaylara en ciddi katılım 1 Haziran, 7 Temmuz ve 13 Temmuz tarihlerinde yaşandı. En dikkat çekici istatistik ise katılımcı profilinde gözlendi.

Liderlik yapan 20 tweet hesabı

Eylemlere katılan sivil halkı kışkırtarak şiddet olaylarına katılımı artırmak için yalan haber yayan, olayları yönlendiren 20 Twitter hesabı da mercek altına alınarak rapor edildi. Bu hesapların her birinden 7 binden fazla paylaşım yapıldığı belirlendi. Bu 20 Twitter hesabından günlük ortalama 5 bin Tweet atıldığı ifade edildi.

Tam 2.5 milyon İngilizce tweet

Başta Twitter olmak üzere sosyal paylaşım sitelerinin tamamını etkin bir şekilde kullanan Gezi eylemcilerinin Twitter’da 150 konu başlığı (hashtag) altında 39 milyon paylaşımda bulunduğu görüldü. Twitter’in Gezi sürecinde etkin kullanıldığını gösteren bir diğer istatistik ise o dönem atılan 2 buçuk milyon İngilizce Tweet oldu.

O ÖRGÜTLER DÜN GECE DE ODTÜ’DEYDİ

ODTÜ yerleşkesi ve Yüzüncüyıl Mahallesi’nde toplanan gruplar, uyarılara havai fişek, taş ve sapanla karşılık verince polis, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Çatışmalar gece boyu sürdü. İstanbul Gazi Mahallesi’ndeki eylemcilere de müdahale edildi.

Eylem yoksa burs da yok

Öte yandan üniversitelerin açılmasına az bir zaman kala bazı örgütler olayları tekrar başlatmak için harekete geçti. Halkevleri’nin üniversiteyi yeni kazanan öğrencilere “Size burs vereceğiz ancak yapılacak eylemlere destek vermenizi istiyoruz”  dedikleri, daha önce burs verdikleri öğrencileri de “Eğer eylemlere destek vermezseniz burslarınız kesilir” diye tehdit ettikleri bildirildi. (STAR GAZETESİ)

MEDYAGUNDEM

alman

İstanbul’da provokatör Alman ajanı alarmı

Taksim’de bir Alman vatandaşı tuttuğu otel odasına düzenek kurarak, otelin penceresinden caddeye doğru siyasi içerikli …

kiraz2

Yazıklar olsun sana Kılıçdaroğlu!

DHKP-C’li teröristler tarafından katledilen savcı Selim Kiraz’ın babası Hakkı Kiraz, Kılıçdaroğlu’nun ‘adalet’ yürüyüşüne isyan etti: …

gezi

Almanlardan Gezi Parkı’nın ortasında provokasyon bildirisi

Almanya merkezli “Zentrum für Politische Schönheit” isimli kuruluş Gezi Parkı’nda Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir