Anasayfa / GENEL / İmralı’ya kimler gidecek?
ahaber-ergin

İmralı’ya kimler gidecek?

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İmralı ile görüşme sürecinde gelinen noktayı A Haber’de Sevilay Yükselir’in sunduğu %100 Siyaset Programı’nda değerlendirdi. Bakan Ergin, “İsimler üzerinde konuşmak doğru değil, sürecin tüm boyutlarına bakmak lazım” dedi. Sadullah Ergin, süreci baltalamak isteyenlerin ise amaçlarına ulaşamayacağını da söyledi.

Başbakan Erdoğan, İmralı’daki ikinci görüşmeye kimin gideceği konusunda Adalet Bakanı’nı adres gösterdi. Bakan Ergin yanıtı A Haber’de verdi.

“Şu anda size şu isimler gidecek diye bir şey söylemem mümkün değil, ama bu süreç sadece bir Adalet Bakanlığı’nın yönettiği, belirlediği bir süreç değil. Elbette ki, İmralı Adası’na gidiş gelişlerde yetki Adalet Bakanlığı’nın vereceği izne tabidir. Ama bu süreci yöneten hükümet politikası var, istihbarat birimlerinin girişimi var, İmralı’daki görüşmeler var ve BDP’nin iradesi var. Burada bütün bunların tamamının uygun bir zeminde bu süreci sağlıklı işletmesi lazım. Birbirimizin hukukuna saygı göstererek bu ülkenin geleceğini inşa etmek adına bu fedakârlığı herkesin göstermesi gerekir. Onun için birkaç gün sabır. Çok uzamayacak .”

“İSİMLER ÜZERİNE KONUŞMAK DOĞRU DEĞİL”

BDP, adaya göndermek istediği isimleri belirledi, Adalet Bakanlığı’na iletti. En çok merak edilen konu ise, veto edilecek bir ismin olup olmadığıydı.

“Neticeten burada isimler üzerinden bir değerlendirme yapmayı doğru bulmam. Şu isim uygundur, bu değildir gibi. Bu sürecin sağlıklı gitmesi adına varsa bir hassasiyet o hassasiyete saygı göstermek lazım. Sayın Başbakan’ımızın da ortaya koyduğu tavır, “Bu sürece halel gelmesin, zarara uğramasın. Yani Türkiye’nin uzunca bir zamandır sıkıntı yaşadığı ve bedel ödediği bir meseleyi çözebilme potansiyelini önümüzde görüyorsak, böyle bir ihtimal belirmiş ise, bu ihtimali heba etmemek adına bu sürece katkı sunacak isimlerle, aktörlerle bu süreci yürütmek, arzusu bu Sayın Başbakanımızın… Bu da süreç açısından son derece makul, haklı bir bakış açısı. Ancak, bu sürecin tüm boyutlarını göz önünde bulundurmak lazım. Psikolojik, siyasi arka planını da, Türkiye’de yaşayan 75 milyonun hassasiyetlerini de incitmeden bu süreci götürebilmek önemli. Onun için belki daha az konuşarak ama meselede mesafe kaydederek halledilmesi gereken bir süreç diye düşünüyorum. “

“KOMPLİKASYONLARA KARŞI HERKES DİRENÇLİ”

Bakan Ergin, terörle mücadelede hükümetin başlattığı yeni süreci baltalamak isteyenlerin de amaçlarına ulaşamayacağını söyledi.

“Bu süreç öngörüldüğü şekilde sonuçlanırsa, bu millet ve ülke içi önemli imkanlar sunacak. Bu problemin küçülmesi, minimize olması ve sonuç itibariyle ortadan kalkması, bölgesel dengeleri de değiştirebilecek potansiyeli içinde barındırıyor. Bu şu demek, Suriye, İran, Irak, Ortadoğu coğrafyası, Kafkaslar bölgesinde,  sorunlarını çözmüş, ekonomik olarak güçlü, askeri olarak güçlü, dünya siyasetinde önemli noktada bir ağırlığı olan Türkiye’nin oynayabileceği bir rol değişik aktörleri bir şekilde tedirgin edebilir. Tedirgin olan bu aktörlerin bu sürece dönük çok da iyi niyetli olmayan teşebbüsleri ihtimal dahilindedir. Onun için bu tür komplikasyonlara açık bir süreçtir, ama ben şunu görüyorum. Bu süreçte rol alan aktörlerin tamamı bu komplikasyonlara karşı dirençli görünüyor.”

“AİHM ARTIK TÜRKİYE’Yİ ADRES GÖSTERİYOR”

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 4. Yargı Paketi’ni A Haber’de Sevilay Yükselir’in sunduğu %100 Siyaset Programı’nda değerlendirdi. Bakan Ergin, paketle vatandaşlar lehine birçok yenilik getirileceğini söyledi. Ergin, uzun yargılama ve tutukluluk sürelerine yönelik çalışmaların önemine vurgu yaptı:

“Bu pakette ne var derseniz, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde aldığı ihlallerde ne varsa bu pakette de onları telafi edici tedbirler var. Bu kadar net. Artık Türkiye evrensel hukuka aykırı düşen uygulamalarını rehabilite eden, revize eden bir süreç içerisinden geçiyor. Bu dönüşüm hayırlısıyla orta vadede tamamlanacak.”

“SON DAVALAR TOPLUMDA ALGIYI DEĞİŞTİRDİ”

En çok tartışılan konulardan biri uzun tutukluluk süreleri… Bakan Ergin,bu konuda da bir algı hatası olduğunu söyledi. Örnek olarak son dönemdeki davaları gösterdi.

“3 tane dava dosyası. Ergenekon, Balyoz, KCK ya da İnternet Andıcı, yani tutuklu milletvekilleri, Ergenekon ve Balyoz dosyalarına baktığınızda bu üç dosya, Türkiye’deki algıyı oluşturan dosyalar. Çünkü kamuoyunun yakından tanıdığı bildiği isimler. Darbe girişimleri ve darbelerle mücadele adına işleyen bu süreç Türk siyaset tarihi Türk hukuk tarihi açısından bir ilktir. Türkiye bu konuda birikim ve tecrübe sahibi değil. Bu yargılamalar esnasında yapılan serzenişler, şikayetler Türkiye’deki algıyı oluşturdu. Ve gerek uzun tutukluluk süresi, gerekse tutuklu oranlarının çok fazla olduğu şikayetleri gündeme geldi.”

“AİHM ARTIK TÜRKİYE’Yİ ADRES GÖSTERİYOR”

Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki karnesi kötü. Bunu düzeltebilmek için doğrudan Anayasa Mahkemesi’ne başvurabilme yolu açıldı. Bakan Ergin, bunun ilk meyvelerinin de alındığı müjdesini verdi.

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yapılan bir şikayette, şikayetçiye şunu söyledi. Türkiye’de kanun yolu açıldı. Müracaat edebilirsiniz Anayasa Mahkemenize. Bu müracaatı yaptıktan sonra şikayetiniz devam ediyorsa bize gelin” diye bir dosyada başvuruyu reddetti. Bugün bu bilgiyi ben aldım. Bu önemli bir gelişmedir. Artık bu ülkeden dorudan yapılan başvurulara AİHM Anayasa Mahkemesi’ni adres gösteriyor. Kendi ülkenizde bir başvuru kanalı oluşturuldu, gidin oraya müracaat edin dedi.”

MEDYAGUNDEM

orf

Bu da başörtülü kılığına giren Avusturya ajanı

Avusturya’da yeni bir skandala imza atıldı. Ülkenin devlet televizyonu ORF, Türkiye konulu bir konferansa spikerini …

erkan

Terörü eleştirene RTÜK cezası!

RTÜK yine aHaber’i hedef aldı. İki yayından dolayı kanala 121 bin 639 lira ceza kesildi. …

apo

FETÖ’nün İmralı tuzağına karşı alarm

Bakanlık cezaevleri için ayrı ayrı “kriz senaryoları” hazırladı. İmralı, Silivri’de de olası FETÖ provokasyonuna karşı …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir