Anasayfa / GENEL / Filistin için tarihi karar
filistin1

Filistin için tarihi karar

Filistin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapılan tarihi oylamada “Üye olmayan gözlemci devlet” statüsüne yükseltildi. Oylamada 138 ülke ‘evet’ oyu kullanırken 9 ülke ‘hayır’ oyu kullandı. 41 ülke ise çekimser kaldı.

Böylece BM’de üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazanan Filistin, BM sistemindeki temsil imkanını bir adım ileriye taşıdı. Filistin bu kararla İsrail’in işgali, illegal yerleşimleri ve saldırılarını Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıyabilecek.

 BM Genel Kurulu’ndaki toplantıda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu birer konuşma yaptı.

Geçen yıl tam üyelik başvurusu yapan Filistin’in bu talebi Güvenlik Konseyi’nde engellenmiş ancak UNESCO’ca kabul edilmişti. ABD, bu nedenle UNESCO’ya yaptığı yardımları azaltmıştı.

Bu sonucun ardından ABD’nin diğer organizasyonlara yaptığı yardımlarda da azaltmaya gidebileceği, İsrail’in ise yerleşim faaliyetlerine hız verebileceği belirtiliyor.

İSRAİL’E ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ YOLU

BM’de üye olmayan gözlemci devletlerin “egemenliği” tanındığından, Filistin için bu sıfat büyük önem taşıyor.

BM’de şu anda “üye olmayan gözlemci devlet” statüsüne sahip tek devlet Vatikan. BM toplantılarına ve Genel Kurul çalışmalarına “gözlemci” olarak katılma hakkına sahip. Filistin’in yeni statüsüyle BM kuruluşlarına katılımının önü açılıyor. Böylece İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yürütülen yerleşim faaliyetleri, askeri saldırıları gibi konularda Filistin’e Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurma imkânı doğuyor.

Filistin bayrağı da dalgalanmalı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, ”BM sisteminin saygınlığından bahsediyorsak Filistin bayrağı bu binanın önünde dalgalanmalıdır” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Kurulu’nda, ”Filistin sorunu” konulu toplantıda yaptığı konuşmada, dünyanın 65 yıldır Filistin halkının sorunlarına ve devlet olma hakkına gözünü kapadığını söyledi.

Gazze sokaklarında binlerce kişinin insanlık dışı ”açık hapishane” koşullarında, Batı Şeria’da ise her köşede kurulan kontrol noktaları arasında yaşamaya çalıştığını vurgulayan Davutoğlu, ”Filistin gerçeği bütün insanlığın vicdanında kanayan bir yaradır” diye konuştu.

Gazze ziyaretinde gördüklerini Genel Kurul’da anlatan Davutoğlu, bugünün Filistin realitesine gözlerin açılması için önemli bir dönüm noktası olduğunu dile getirdi.

Bu tarihi günde Genel Kurul’da bulunmaktan mutluluk duyduğuna değinen Davutoğlu, bugün Filistin halkına yönelik tarihi haksızlıkları düzeltmek için toplandıklarını belirtti.

”Gelecek için Filistin’in üye olmayan gözlemci devlet statüsü talebinin arkasında olmalıyız” diyen Davutoğlu, Filistin’in devlet olma hakkının yıllardır reddedildiğini, bu reddin yasal, ahlaki ya da siyasi bir temeli olmadığını söyledi.

Filistin halkının kendi devletlerine sahip olmaya yönelik meşru taleplerine yüz çevrilemeyeceğine işaret eden Davutoğlu, şunları söyledi:

”Eğer bir uluslararası düzen ve BM sisteminin saygınlığından bahsediyorsak Filistin bayrağı bu binanın önünde dalgalanmalıdır. Bu bayrak sadece bağımsız bir ülkeyi değil, Filistin devletine ve halkına karşı yıllardır yapılan haksızlıkların da düzeltilmesini temsil edecek. Adalet, uluslararası düzen ve insan hakları vizyonumuz tam üyelik statüsü kazanan Filistin bayrağının BM önünde diğer ülkeler gibi dalgalanmasına kadar başarılmış sayılmayacak. Filistin sorununa adil ve kapsamlı bir çözüm bulunana kadar Ortadoğu ve ötesinde barış girişimleri başarılı olamaz.”

Doğru zaman ne zaman?

Davutoğlu, Filistin’e sağlanacak üye olmayan gözlemci devlet statüsünün çözüme katkı sağlayacağını ifade ederek, ”Ancak Filistin’in bu talebini engellemeye yönelik çabaları görmekten üzüntü duyuyoruz” diye konuştu.

Bu süreçte sık sık ”doğru zaman değil” itirazlarını duyduklarını belirten Davutoğlu, ”Peki, o zaman açıkça sormama izin verin? Filistin’in devlet olma hakkını kazanması için doğru zaman şimdi değilse ne zaman?” dedi.

Bölgede şu anda yaşanan anlaşmazlıkların Filistin’in uluslararası toplum tarafından tanınmış bir devlet olmasını engelleme için bahane olmaması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, ”Filistin devletinin tanınması uluslararası toplum için bir seçenek değil, ahlaki, siyasi, stratejik ve meşru bir yükümlülüktür” ifadesini kullandı.

Türkiye olarak bütün Filistin halkının yanında olacaklarının altını çizen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ”Bütün BM üyelerini Filistin halkına karşı gecikmiş yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyorum. Birazdan oylanacak tasarı doğru yönde atılacak ilk adım olacak ve bütün Filistin halkını biraz olsun rahatlatacaktır” dedi.

Davutoğlu’nun konuşması sık sık alkışlarla kesildi.

Y evet, N hayır, A çekimser ülkeler

MEDYAGUNDEM

dahlan2

Şeytanın askerlerinin yeni hedefi Filistin!

İsrail basını Mısır ve BAE’nin Filistin’de yönetimi değiştirmek için anlaştığını öne sürdü. İsrail basını, Filistin …

feto

FETÖ’ye BM darbesi

FETÖ ile ilişkili oldukları için KHK ile kapatılan Kimse Yok Mu Derneği, Gazeteciler ve Yazarlar …

bm2

BM kararıyla İsrail resmen işgalci

İsrail’in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini “derhal ve tamamen” durdurmasını talep …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir