Anasayfa / GENEL / Bizdeki p.ştlar iyi baksın İngiliz polisi neler neler yapmış?
ingiliz-tahrir

Bizdeki p.ştlar iyi baksın İngiliz polisi neler neler yapmış?

Batı, Türkiye’deki olayları Arap Baharına benzetti biz “olsa olsa Londra’ya benzer” dedik. Ancak hafızaları tazeleyip, 2011 Ağustosunda Londra merkezli başlayıp İngiltere’nin bir çok kentine yayılan şiddet olaylarını hatırlayınca, Gezi Parkı Protestolarının, Londra’nın bile gölgesinde kaldığını gördük.

LONDRA OLAYLARI ÖLÜMLE BAŞLADI

4 Ağustos 2011’de Londra’da İngiliz polisi, 29 yaşındaki Mark Duggan’ı trafikteki bir tartışmanın ardından çıkan olayda vurarak öldürmüştü. 2 gün sonrasında Londra ayaklandı. 16 yaşındaki genç bir kız, olayları başlatıp, provoke ettiği gerekçesiyle polisten orantısız şiddet gördü. Bu olay tepkileri iki katına çıkardı.

6 Ağustos’ta Londra’da başlayan protestolar 48 saat sonra dalga dalga İngiltere’nin diğer kentlerine yayıldı.

Tam 5 gün boyunca protestocular, önlerine çıkan kamu ve özel mülkiyeti ateşe verdi, saldırılar düzenledi, yağmaladı. Yağmayla birlikte insanlar Londra’da sokağa bile çıkamaz hale geldi.

POLİS GÖZ AÇTIRMADI, ELEKTRO ŞOKLU SİLAHLAR KULLANILDI, 5 KİŞİ ÖLDÜ

Polis şiddetinde 5 kişi hayatını kaybetti, 16 kişi ağır yaralandı. Yaralılardan biri 75 yaşındaki bir kadındı. Polis dayağı ön plandaydı, dayak yiyerek hastanelik olanlar da vardı. Orantısız güç kullanımı noktasında sadece gazla değil, plastik mermi ve elektro şoklu tabancayla müdahale edildi. İngiliz polisi göstericileri, vücutlarına elektrik vererek, şoklayarak, durdurdu.

3 BİNDEN FAZLA KİŞİ GÖZ ALTINA ALINDI

10 Ağustos’ta şiddet olayları kontrol altına alındı. Tam 3100 kişi göz altındaydı. Ayın 15’inde göz altındaki 3100 kişiden 1000’i mahkemeye çıkarıldı.

SUÇ ORANI ARTTI, ASAYİŞ BOZULDU

Protesto süreci boyunca İngiltere’deki acil servis ihbarlarında yüzde 300 artış gözlendi. Sadece Londra’da tam 3443 suç işlendi.

5 günün ekonomik bilançosu ise 200 milyon Pound zarar olarak kayıtlara geçti.

Olayın rakamsal boyutları böyleydi, toplumsal sonuçları ise daha yıkıcı oldu. Özellikle Londralılar büyük bir psikolojik yıkım yaşadı, polisin sert müdahaleleri ve hükümetin buna arka çıkması, güvensizliği beraberinde getirdi. Yağmacıların ortaya çıkması suç oranının artması, güvenlik kaygısına neden oldu. Londra olayları İngiltere genelinde çetecilik, holiganizm gibi sonuçlar doğurdu.

BAŞBAKAN POLİSİN ARKASINDAYDI

İngiltere Başbakanı David Cameron olaylar başladığında İtalya’da tatildeydi. Tatilini yarıda bırakıp ülkesine döndü, parlamentoyu topladı. Şiddet ve orantısız güç kullanan polisin arkasında durdu, emniyet güçlerine destek verdi. Buna karşın göstericileri sert dille eleştirdi.

INTERNET’İ YASAKLAYACAKLARDI

Londra olayları İngiltere’de “Blackberry Olayları” olarak da bilinir. Bunun nedeni protestocuların eylem yerlerini belirleme ve buluşma için Blackberry mesajları kullanmalarıydı. Blackberry ile birlikte diğer sosyal paylaşım ağları da devredeydi. İngiltere Başbakanı otoritesine o kadar sahip çıktı ki, İngiltere gibi bir ülkede, sosyal paylaşım ağlarına sınırlama getirebilecekleri uyarısında bile bulundu.

Bir tarafta Londra diğer tarafta Taksim olayları. Yukarıda verilen bilgiler İngiliz resmi kaynaklarından alıntılar. Bilançosu da ortada, polisin ne kadar ileri gittiği de. Sadece bilgi değil görüntüler de mevcut. Taksim’de biber gazının İngiltere’deki karşılığı öldürücü silah, elektro şok ve dayak. Başbakan Erdoğan’ın “twitter denen bela” yorumuna İngiliz Başbakanının “interneti sınırlayalım” teklifi.

TAHA DAĞLI/HABER 7

MEDYAGUNDEM

alman

İstanbul’da provokatör Alman ajanı alarmı

Taksim’de bir Alman vatandaşı tuttuğu otel odasına düzenek kurarak, otelin penceresinden caddeye doğru siyasi içerikli …

gezi

Almanlardan Gezi Parkı’nın ortasında provokasyon bildirisi

Almanya merkezli “Zentrum für Politische Schönheit” isimli kuruluş Gezi Parkı’nda Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine …

katar

İngilizler ABD’ye zorba dedi!

İngiliz Times gazetesi, Katar krizinde Türkiye’nin rolüne geniş yer ayırdı. Times Erdoğan’ın Katar konusundaki tutumuyla …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir