Anasayfa / GENEL / Ve Avrupa’nın ipini İngilizler çekti!
leave

Ve Avrupa’nın ipini İngilizler çekti!

Birleşik Krallık ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin geleceğini ve ülkenin birlik üyeliğinin devam edip etmeyeceğini belirleyecek kritik referandumda oylar sayılıyor. AB’den ayrılma yönünde oy kullananlar yüzde 52 ile önde gidiyor. İngiliz basını, referandumda ‘AB’den ayrılma’ yönündeki sonucun garantilendiğini duyurdu.


Birleşik Krallık ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkilerin geleceğini ve ülkenin birlik üyeliğinin devam edip etmeyeceğini belirleyecek kritik referandum için oy verme işlemi sona erdi. BBC’nin öngörüsüne göre, referandumdan yüzde 52’ye karşı yüzde 48 ile “AB’den ayrılma” sonucu çıkacak.

Sandıkların yerel saatle 22.00’de (TSİ 00.00) kapanmasının ardından oyların sayımına geçildi.

Referandumla ilgili sandık çıkış anketi yayınlanmayacak ancak bazı basın kuruluşları, yayın yasağının kalkmasıyla birlikte kamuoyu araştırma şirketlerine referandum günü yaptırdıkları anketleri yayınlayacak.

Cebelitarık yüzde 96 oy oranı ile AB’de kalmak istiyor
Birleşik Krallık’ın deniz aşırı toprağı Cebelitarık’ta seçmenler yüzde 96 oranında birlikte kalma yönünde oy kullandı.

AB’den ayrılmak isteyenlerin ilk çoğunluğa ulaştığı yer Sunderland
Birlikten ayrılmak isteyenlerin çoğunluğa ulaştığı ilk yer Sunderland oldu. Sandığa giden 134 bin 324 seçmeden 82 bin 394’ü (yüzde 61.3) AB’den çıkma yönünde oy kullanırken, birlikte kalmayı isteyen seçmen sayısı 51 bin 930 (yüzde 38.7) olarak belirlendi.

AB’den ayrılma yönünde oy kullananlar yüzde 52 ile önde gidiyor
Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkıp çıkmamasını belirleyecek referandumda 382 seçim bölgesinden 300’ünde sonuçlar belli olurken, birlikten ayrılma yönünde oy kullananlar yüzde 52’lik oranla önde gidiyor.

Sandıkların yerel saatle 22.00’de kapanmasının ardından 300 bölgede resmi sonuçlar açıklandı. Oy kullanan yaklaşık 25 milyon seçmenden 12.6 milyonu AB’den ayrılma, 11.8 milyonu ise birlikte kalma tercihinde bulundu. Birlikten çıkma taraftarları yüzde 52’lik oy oranını yakalarken, iki taraf arasında 740 bin oy fark bulunuyor.

STERLİN DEĞER KAYBETTİ

İngiltere’nin AB’den çıkması yönündeki oyların önde gitmesi nedeniyle İngiliz sterlini değer kaybetmeye devam etti ve 1985 yılından bu yana dolar karşısında en düşük seviyeye indi. İlk sandıkların açılmasının ardından birlikten ayrılma oyları öne geçince sterlin-dolar paritesi 1.43’e gerilemişti.

AB ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen ve birlikten ayrılık yönünde kampanya yürüten Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi’nin (UKIP) lideri Nigel Farage, oy sayımları devam ederken bir açıklama yaparak, referandumdan ayrılık kararı çıkması halinde İngiltere Başbakanı David Cameron’ın istifa etmesi gerektiğini savundu.

Kazanan tarafın 16,8 milyon oya ulaşması gerekiyor
Katılım oranları göz önünde alınarak yapılan hesaplamalara göre kazanan tarafın 16.8 milyon oya ulaşması gerekiyor.

Birleşik Krallık genelinde belirlenen 382 bölgede başlayan sayım işleminin ardından, referandumun resmi sonucu Manchester şehrindeki belediye binasında oy sayımlarından sorumlu yetkili tarafından kamuoyuna duyurulacak.

İNGİLTERE AB’DEN AYRILIRSA NE OLACAK?

Referandumun sonucu, İngiltere’nin AB’den çıkması yönünde olursa bunun hemen hayata geçirilmesi öngörülmüyor.

Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılmasının 2 ila 10 yıl süreceği, bu süre içerisinde de İngiltere’nin AB kurallarına tabi olmaya devam edeceği belirtiliyor.

Birleşik Krallık’ın AB’den çıkması halinde İngiliz vatandaşlarının AB ülkelerine seyahat etmek için vize almaları gerekip gerekmeyeceği AB ile varılacak anlaşmaya bağlı olacak.
Ülke, birlikten çıkmasına karşın ortak pazarda kalmayı sürdürürse vatandaşları da AB ülkelerinde çalışmaya devam edebilecek. Ancak İngiliz hükümeti AB vatandaşlarına çalışma izni kısıtlaması getirirse kendi vatandaşlarının da AB ülkelerinde çalışmak için vize almaları gerekecek.

CAMERON’IN KOLTUĞU SALLANTIDA

Muhafazakar Parti hükümeti döneminde 43 yıl önce AET’ye üye olan Birleşik Krallık’ta referandumdan AB’den ayrılma sonucu çıkarsa ülke yine bir Muhafazakar Parti hükümeti döneminde birlikten ayrılmış olacak.
Geçen yıl yapılan genel seçim öncesinde AB konusunda referanduma gitme sözünü Muhafazakar Parti’nin seçim manifestosuna koyan Başbakan David Cameron, ülkesinin üyelik koşularını değiştirmek için birlik ile yeni bir müzakere süreci başlattı.

Müzakereler çerçevesinde AB’den egemenlik, göç ve siyasi birliğin dışında kalma başlıkları altında yeterli tavizleri aldığını savunan Cameron, tarihi 23 Haziran olarak ilan edilen referandumda ülkesinin birlikte kalması için kampanya yürüttü.

Partisini ve kabine üyelerini referandum konsunda serbest bırakan Cameron’ın karşısında, Adalet Bakanı Michael Gove ve eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson’ın başını çektiği AB’den ayrılma yanlısı grup yer aldı.
Cameron’dan sonra Muhafazakar Parti’nin liderliği için güçlü adaylar arasında yer alan Johnson’ın, referandumda AB’den ayrılma sonucu çıkması halinde Cameron’ı istifaya zorlaması veya erken genel seçimin gündeme gelmesi ihtimali de bulunuyor.

MEDYAGUNDEM

ab2

AB’nin ikiyüzlülüğünü yüzlerine vurduk

Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Ömer Çelik …

avrupa

AB’den küstah açıklama

Suriyeli sığınmacıları her seferinde siyaset malzemesi haline getiren AB’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Türkiye …

katar

İngilizler ABD’ye zorba dedi!

İngiliz Times gazetesi, Katar krizinde Türkiye’nin rolüne geniş yer ayırdı. Times Erdoğan’ın Katar konusundaki tutumuyla …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir