Anasayfa / GENEL / Suriye’de en kanlı ittifak; Esad-PYD-DAEŞ
pyd-daes

Suriye’de en kanlı ittifak; Esad-PYD-DAEŞ

Başbakan Davutoğlu’nun, Türkiye sınırının PKK’nın Suriye kolu PYD’ye teslim edilmesi kararının, Esed rejimi, PYD ve DAEŞ’in gizli toplantısında alındığını söylemesinin ardından, bir şok gerçek daha ortaya çıktı. Esed, PYD ile IŞİD, dünya petrol ticaretini elinde tutan ve “yedi kız kardeşler” olarak nitelenen şirketler gibi Suriye’de enerji ittifakı kurdu. Geçen hafta PYD’nin eline geçen Tel Abyad’a, Esed-PYD kontrolündeki Haseke’den onlarca tankerle petrol sevkiyatı başladı.


YPG, Tel Abyad’ı DAEŞ’den aldıktan sonra kente tankerlerle petrol sevkiyatı yapmaya başladı. Suriye’deki petrol yataklarının yaklaşık yüzde 40’ına sahip olan Haseke kentinde, Esed rejimi ve PYD petrolün yarısına yakınını elinde tutuyor. Lübnan Hizbullahına bağlı milislerin bulunduğu kentte Şam yönetimi ile YPG arasında bir saldırmazlık anlaşması var. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Esed rejimi, PYD ve DAEŞ’in bu şehirde bir araya gelerek gizli bir toplantı yaptığını ve Türkiye sınırının YPG güçlerine teslim edilmesi planının bu gizli toplantıda şekillendiğini belirtmişti.

HASEKE- TEL ABYAD PETROL HATTI

Bu anlaşmanın en somut örneği Haseke’den Tel Abyad’a kurulan akaryakıt hattı oldu. Petrol yataklarını kontrol altında tutan, petrol firmasının yönetimini ele geçiren ve bu yolla günde yüz binlerce dolarlık bir gelir elde etmeyi başaran PYD, geçtiğimiz hafta DEAŞ’ın boşalttığı Suriye sınırımızdaki Tel Abyad’a petrol sevkiyatına da başladı. Sevkiyatın Şam rejiminin onayıyla yapıldığı belirtilirken, bölgeden çekilen fotoğraflarda Haseke’den onlarca tankerin Tel Abyad’a petrol taşıdığı görülüyor. Suriye İç Savaşı’nın başlarında Haseke halkının Suriye muhalefetine yakın durmasıyla önce Esed, sonra IŞİD en son da YPG güçleri Hasekelilere karşı bastırma politikası gütmüştü.

MUHALİFLERİ ZAYIFLATTI

Haseke’deki en önemli silahlı muhalif grubun lideri Müddesir Hasan’ın DEAŞ tarafından tutuklanıp Rakka’daki hapishaneye gönderilmesinin ardından YPG güçleri muhalif grubun kalan diğer savaşçılarını bölgeden sürmüştü. Çok sayıda Hasekeli, YPG veDEAŞ’ın politikaları yüzünden evlerini terk etmek zorunda kaldı. YPG ve DEAŞ’ın uygulamaları nedeniyle petrol bölgesinde silahlı muhalefetin gücü zayıflamış ve zengin petrol yatakları DEAŞ, rejim ve PYD arasında paylaşılmıştı.

Akaryakıt kesildi su kıtlığı yolda

PYD, Suriye petrollerini kendi bölgelerine sevk ederken savaşın yoğun olarak devam ettiği bölgelerde enerji ihtiyacı had safhaya çıkmış durumda. DEAŞ, Halep’in kuzey bölgelerine petrol sevkiyatı yapılmasına izin vermiyor. Türkiye’ye yakın bölgelerde yaşayan binlerce mülteci, petrolle çalışan motorların kuyulardan çektiği suyu kullanıyor. Ancak mazot yokluğu su kıtlığını da beraberinde getiriyor. Eğer mazot bulunmazsa su kuyuları da işlevsiz kalacak ve kamplarda su ihtiyacı baş gösterecek. Yine Halep’te akaryakıt eksikliği fırın, hastane ve ambulansların çalışmasını da engelliyor.

1 litre mazot 6 TL

Suriye’de 1 ay önce Türkiye parasıyla 50 kuruşa alınabilen mazot şimdi 6 TL civarında seyrediyor. IŞİD, bölgenin önemli petrol rezervlerinin bulunduğu Rakka’yı kontrol altında tutuyor. YPG ise petrol ihtiyacını Haseke’den karşılıyor. Muhalifler ise akaryakıt ihtiyacını karşılayacağını petrol bölgelerine sahip değil. Muhalif kaynaklar, durumun böyle devam etmesi durumunda Suriye muhalefetinin çok zor durumda kalacağını ifade ediyor.

Petrolün yüzde 80’i IŞİD’in elinde

Suriye petrollerinin büyük bölümünü DEAŞ elinde tutuyor. En son Tedmür’ün bölgesinin DEAŞ eline geçmesiyle ülkedeki petrol sahalarının yüzde 80’i DEAŞ kontrolüne girdi. Suriye’de en zengin petrol kaynaklarının bulunduğu Rakka kenti şu an örgütün Suriye’deki merkezi durumunda. Haseke, Deyr-ez Zor kentindeki petrol kuyularının bir kısmının da yönetimi DEAŞ’da. ABD’nin başını çektiği koalisyon güçlerinin hava desteğiyle ülkenin kuzeyinde yeni bir otonom yapı kurma çalışmalarına hız veren PYD de hakimiyet altına aldığı bölgelerdeki petrol sahalarını ele geçirdi. PYD, ülkedeki petrol kaynaklarının yaklaşık yüzde 12’sini ele geçirmiş durumda. Şam rejimi ise, ülkenin sadece yüzde 8’lik petrol yataklarına hükmedebiliyor. Petrolde YPG-Rejim açıktan işbirliği yaparken bölge kaynakları Şam rejiminin DEAŞ’dan petrol aldığını iddia ediyor.

(Yeni Şafak)

MEDYAGUNDEM

tsk2

TSK’ya darp kumpası

Hudut hattında yakalanan kaçaklara kötü muamele yapan askerlerin görüntülerinin yurt dışından servis edildiği belirlendi. Söz …

ypg

ABD’den teröristlere yeni isim

Terör örgütü YPG’ye ‘isim değiştirme’ tavsiyesinde bulunduklarını belirten ABD Özel Kuvvetler Komutanı Orgeneral Thomas, YPG’nin …

harita

AA’nın deşifresi Pentagon’u çıldırttı

ABD Savunma Bakanlığı, Anadolu Ajansı’nın Suriye’de konuşlu ABD askerlerinin yerlerini yayınlanmasına tepki gösterdi. Anadolu Ajansı, …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir