Anasayfa / GENEL / Safahat artık iPad ve iPhone’da
safahat1

Safahat artık iPad ve iPhone’da

MEDYAGÜNDEM- Ömrü boyunca, ilmin irfanın kucağında bir “Asım nesli” yetişmesi için çalıştı…  Tevazu içinde yaşadı, şöhretin seline kapılmadı… Allah’tan başka kimseden korkmadı ve kimsenin önünde eğilmedi. Büyük milletin kahramanlık destanını o yazdı… “Çanakkale Harbi” ve “İstiklal mücadelesi”, anlamını onun mısralarında buldu. İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy, doğruluktan şaşmayan, özü sözü bir, yılmaz bir hakikat savunucusu.

Milli mücadele günlerinde açılan “Milli Marş” yarışmasına o gün 724 şiir katılmıştı. Para ödülü olduğu için yarışmaya katılmak istemeyen Akif, Maarif vekili Hamdullah Suphi Tanrıöver’in ısrarı üzerine “Kahraman Ordumuza” adadığı şiiriyle yarışmaya girdi ve birinci oldu. Türk halkının bağımsızlık duygusunu yansıtan ve milli mücadele azmini artıran “İstiklal Marşı” ile Mehmet Akif, içinde yaşadığı toplumun milli duygularını dile getiren “Millî Şâir”imiz olarak en müstesna yere sahip oldu.

Mehmet Akif’in Safahat ismini verdiği eseri, hayatından ve milletin gerçekleriyle örülmüş canlı hayat tablolarından oluşuyor. Müslüman şair olan Akif, zühd içindeki bir derviş değil, hayatın ve gerçeklerin içinde mücadele eden, bağıran, kendini ortaya koyan toplumcu bir şair ve dava adamıdır. Devrinin sosyal-siyasi yapısı, onun şiirlerinde büyük yer tutar.

Yayıncılıkta yeni safha; Dijital Safahat

29 senelik yayıncılık tecrübesi ile Nakkaş Yapım ve 25 senelik bilişim tecrübesi ile Elma Bilgisayar, edebiyatımızda müstesna bir yeri olan Safahat’ı, bugüne kadar yapılmış çalışmaların haricinde günümüz teknolojilerini kullanarak, mobil platforma taşıdı. Eserin tamamı, Türkiye’nin en iyi seslendirme sanatçılarından biri olan Hayri Küçükdeniz tarafından seslendirildi. Yayın kalitesi ile hazırlanmış Mehmet Akif belgeseli uygulamaya eklendi.

İster okumak için, ister dinlemek için, ister Akif’in hayatını seyrederek öğrenmek için Dijital Safahat her an yanınızda olacak.

NASIL SAHİP OLACAKSINIZ?

Dijital Safahat ile ilgili tüm detaylar şu adreste: http://elmabilgisayar.com/yazilim/dijital-safahat/

Dijital Safahat’ı indirmek isteyenler için ise işte linki

DİJİTAL SAFAHAT’TA NELER VAR?

Dijital Safahat’ın içindekiler bölümü şöyle:

• Safahat

• Süleymaniye Kürsüsünde

• Hakkın Sesleri

• Fatih Kürsüsünde

• Hatıralar

• Asım

• Gölgeler

• Diğer Şiirler (Safahat’ın orijinal baskısında yer almayan şiirleri)

• 47 dakikalık “Mehmet Akif Ersoy Belgeseli”

• Mehmet Akif Ersoy’a ait fotoğraflar

Özellikler:

• Kolay ve hızlı bir şekilde şiirlere ulaşma

• Kelime aratma

• Hayri Küçükdeniz’in harika yorumu ile ilgili istediğiniz şiiri dinleme

• Mobil olarak her ortamda şiirlerin seslendirmesini ayrı ve

tekrarlatarak dinleme imkânı

• Mehmet Akif Ersoy’un hayatını inceleme

SAFAHAT’I TANIYALIM

Kelime olarak “Hayatın değişik yüzleri, görünümleri” anlamına gelen Safahat, yedi kitabın da ortak adıdır. 1911 yılında ilk şiir kitabı yayımlandığında “Safahat” adını taşımıştır. Şairin daha sonra yayınladığı diğer kitaplar “ikinci kitap”, “üçüncü kitap” olarak adlandırılır ve kendilerine ait alt başlıklar taşırlar. Safahat adı altında bir araya gelmiş kitaplarının alt başlıkları sırasıyla şunlardır:

1.Kitap: (1911) “Safahat” adını taşıyan birinci kitap; tarihi, sosyal, siyasal ve mistik içerikli 44 tane şiirden oluşmaktadır. Bazı manzum tasvirleri ve istibdadı kötüleyen şiirlerin bu bölümde yer aldığı eserde Akif, Sultan II. Abdülhamit’in istibdat idaresini eleştirdiği görülmektedir. Bu sebeple de meşruti bir idarenin kurulması için çaba sarf ettiği de aşikârdır. Bu kitapta Akif’in, toplumun dertlerini, acılarını; duyarak, görerek ve yüreğinden kopan isyanla kaleme aldığı rahatlıkla söylenebilmektedir.

2.Kitap: (1912) Ayrı bir kitap olarak 1912’de yayımlanmış olan “Süleymâniye Kürsüsünde tek bir şiirden oluşur. İki kişinin söyleşisi ile başlayan şiir, şairin dostu vaiz Abdürreşid İbrahim’in ağzından yazılmış bölümle devam eder. Bu vaiz, İslam’ı, Batı’yı ve hayatı gerçek anlamda kavramış bir kişidir. Mehmed Âkif’in bütün Safahat’a yayılan İslam birliği idealinin şekillendiği kitap budur. Mehmet Akif bu eserde kurtuluş yollarını anlatır ve arzuladığı milletin nasıl olacağını dile getirir. Şiirde realist özelliklerin hakim olduğu tasvirler, tablo şiir unsurları göze çarpmaktadır.

3.Kitap: (1913) Safahat’in üçüncü kitabı “Hakk’ın Sesleri”, henüz bitmiş olan Balkan Savaşı’nın acılarıyla yazılmış 10 şiirden oluşur. Sekiz ayet ve bir hadisin açıklaması ile toplumsal sorunlara çare göstermeye çalışıldığından bu isimle anılan kitaptaki ayet ve hadislere şiirlerin başında yer verilmiştir. Akif’in kendi zamanını ve döneminin olaylarını bu ayet ve hadislere göre yorumladığı görülmektedir. Bu şiirlerde Mehmet Akif buhran ve isyan içindedir.

4.Kitap: (1914) İlk defa 1914’te yayımlanmış olan “Fatih Kürsüsünde “İki Arkadaş Fatih Yolunda” ve “Vaiz Kürsüde” başlıklı iki bölümden meydana gelir. Bu bölüm uzun bir manzumedir. Şiir, dini lirizmle dalgalanmış ve Balkan felaketini hazırlayan içtimai yaralarımızla duygulanmış, yarı satirik, yarı didaktik haldeki Akif’in ruh yansımasıdır. Tembellik, gericilik ve batı taklitçiliği eleştirilmekte-dir.

5.Kitap: (1917) Safahat’ın beşinci kitabı “Hatıralar”, 10 şiirden oluşur. Balkan ve I. Dünya Savaşı’nın acılı anıları ile Akif’in savaş sırasında yaptığı seyahatlerdeki gözlemleri ile toplumsal felaketler karşısında Allah’a yakarışını içerir.

6.Kitap: (1924) “Âsım”, karşılıklı konuşma şeklinde yazılmış tek bir manzum hikâyeden oluşmaktadır. Konuşmalar; Hocazade (Mehmet Akif), Köse İmam (Mehmet Akif’in sevdiği dostlarından Ali Şevki Hoca, Asım (Köse İmam’ın oğlu) ve Emin (Hocazade’nin oğlu) arasında geçmektedir. Bu konuşmalarda zamanın bütün acıları ve bozukluları” ele alınır. Asım’ın şahsında aydın, vatansever, hakiki Türk gençliği “Asım’ın Nesli” olarak temsil edilir. Bu nesil Çanakkale’ye koşan ve Çanakkale zaferini kazanan nesildir. Türk’ün namusunu çiğnetmeyen bu imanlı nesil Türk Milleti’ni kurtaracak nesildir.

“Çanakkale Şehitleri” adıyla meşhur olan şiir, bu eserin sonundaki bir bölümdür.

7. Kitap: Mehmet Akif’in yedinci ve son şiir kitabı “Gölgeler” vatanından uzakta olduğu on yılda yazdığı 41 şiirden oluşmaktadır. Bu şiirlerde Akif, toplum ve sosyal olaylarla ilgilenen şair olmaktan çok, kendi içine yönelen “ben” şairi olarak karşımıza çıkar. “Gece”, “Hicran” ve “Secde” şiirlerinde bu içe dönüş tasavvufi bir boyut da kazanmıştır.

Akif’in “Bülbül” ve “Leyla” gibi zihinlerde, dillerde kalacak kadar etkili ve güzel olan şiirleri bu son ciltte yer almaktadır. Gurbet duygusu ve yalnızlığa yaşlılık ve hastalığın da eklenmesi bu dönem şiirlerini hüzünle gölgelemiştir. Pek çok eleştirmen, Mehmet Akif’in bu şiirlerini sanatının zirve noktası olarak değerlendirmiştir.

Diğer Şiirler: Bu bölümde 9 parça manzume yer almaktadır. Akif, 1908 öncesinde yayınlanan şiirlerini ve sonradan çıkmış birkaç şiirini Safahat’a almadığı gibi “İstiklal Marşı”na da “O benim milletime aittir.” diyerek Safahat’ta yer vermemiştir. Akif’in, Safahat’ta yer alan şiirleri kadar Safahat dışında da şiirlerinin olduğunu kendisi söylemektedir.

Bu bölüm şiirleri kronolojik olarak verilmekle birlikte, “İstiklal Marşı”nın milli marş özelliğinden dolayı ilk sırada yer aldığını belirtmek yerinde olacaktır.

MEDYAGUNDEM

akif1

Vefatının 80. yıldönümünde ilk kez ortaya çıkan belge

‘Milli şair’ Mehmet Âkif Ersoy’un Milli Mücadele’ye katılışındaki tartışmalara nokta koyacak gizli belge gün yüzüne …

bedr1

Cizre’de emniyet müdüründen duygulandıran anons

Cizre’de operasyonun ardından emniyet müdürlüğünden güvenlik güçlerine anons yapıldı. Emniyet müdürü Mehmet Akif Ersoy’un şiirini …

akif2

Mehmet Akif Ersoy’dan yeni yıl mesajı!

İstiklal Marşı’nın yazarı şair Mehmet Akif Ersoy, İstiklal mücadelesi veren bu milletin zaman içerisinde nasıl …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir