Anasayfa / GENEL / Paralel bürokratların Bank Asya oyunu
bankasya10

Paralel bürokratların Bank Asya oyunu

Paralel bürokratların, son 6 ayda 5.5 milyarlık mevduat çıkışı olan, sermaye yeterlilik rasyosunu tutturmak için iştirak satıp, “Ortak alacağız” yalanına sarılan Bank Asya’yı Ziraat Bankası’na pazarlama niyeti ortaya çıktı.

17 Aralık’ta siyaseti dizayn operasyonunun aktörlerinden cemaatin bankası Bank Asya’yı paralel bürokratların koruduğu ortaya çıktı. Ekonomi yönetimindeki paralel bürokratların, yılın ilk çeyreğinde 4.5 milyarlık mevduat çıkışı olan, sermaye yeterlilik rasyosunu tutturabilmek için A-101, Asya Termal Hotel’i bünyesinde bulunduran Tuna Gayrimenkul ve Nil Gayrimenkul’ü satışa çıkaran, panik havasını önlemek için 24 Mart’ta Qatar Islamic Bank ile ortaklık görüşmelerine başladığını açıklayan, batık kredileri 2.5 milyara ulaşan Bank Asya’yı Ziraat Bankası’na sattırarak bankayı kurtarma operasyonuna girdikleri öğrenildi.

2.5 MİLYARLIK BATIK VAR

Aslında Bank Asya’da 30 Eylül 2013’ten bu yana mevduat çıkışı sürüyor. 6 ayda 5 milyar 443 milyon TL mevduat çıkışı oldu. 17 Aralık darbe girişiminin ardından bu çıkış hızlandı. 2014’ün ilk çeyreğinde mevduat çıkışı 4.5 milyarı buldu. Bank Asya, bu kaçışı önlemek için Qatar Islamic Bank ile ortaklık görüşmelerine başladığı haberini ortaya attı. Bu haber öncesinde 1.04 TL olan Bank Asya hisselerinin değeri üç günde yüzde 53 yükselerek 1.60 TL’ye çıktı. Banka, ortaklık yalanını 5 ay sürdürerek hem mevduat çıkışını hem de hissedeki düşüşü engellemeye çalıştı. Ancak kurtarma operasyonu yine de tutmadı. Martta tasfiye olunacak alacakların 668.6 milyon TL ile kullandırılan fonların yüzde 7.2’sine ulaştığı açıklandı. Katılım bankacılığı sektöründeki toplam batık 904.7 milyon TL. Bu tutarın yaklaşık yüzde 75’i Bank Asya’ya ait. Bankanın takipteki kredileri, 2013’e göre yaklaşık yüzde 50 artarak 1.2 milyar TL’ye ulaştı. Bu rakamın haziran sonunda 2.5 milyara çıktığı tahmin ediliyor.

BORSANIN KORUMASI ALTINDA
Bank Asya hisselerinde olağanüstü hareketler yaşanırken, SPK, BDDK, Borsa İstanbul’dan hiç ses çıkmadı. Ekonomi yönetimi içindeki paralel yapının bankayı koruma altına alması nedeniyle incelemeler başlatılmadı veya sonuçlandırılması geciktirildi. Bunun son örneği de Borsa İstanbul’un tavrıyla ortaya çıktı. Katarlılar ile ortaklık görüşmelerinin açıklandığı mart ayında bankanın hisselerindeki yüzde 53’lük yükselişe seyirci kalan Borsa İstanbul, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın “Ziraat Bankası Bank Asya’yı alabilir” sözlerinin ardından yaşanan yüzde 8.2’lik artışa da müdahale etmedi. Ancak Başbakan Başdanışmanı Yiğit Bulut’un çarşamba akşamı yaptığı “Sayın Başbakan’ın bilgisi dahilinde Bank Asya’nın devlet tarafından alınmasıyla ilgili bir tasarruf ya da girişim yoktur” sözleri, perşembe sabah borsadaki hisseleri düşürünce şirketin tahtası kapatıldı. Borsa İstanbul Yönetimi, Bank Asya’nın dün gerek QIB ortaklığıyla ilgili gerekse de Gelir İdaresi Başkanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bankayla olan sözleşmeleri fesh etmelerine yönelik açıklamaları yapmasına rağmen tahtayı açmadı. Bankanın işlem sırasının Borsa İstanbul tarafından açılmaması, korunduğu izlenimini doğurdu. (SABAH)

MEDYAGUNDEM

ercan1

Fox TV’nin FETÖ’cü müdürünün anormal hesap hareketleri

Hrant Dink soruşturmasında tutuklanan FOX TV Haber Müdürü Ercan Gün, Fetullah Gülen talimat verince ne …

faruk

FETÖ’cü kirli ilişkiler ağından TÜSİAD Başkanı da çıktı

FETÖ’nün kozmik odalarından Tarkim’in sahibi Faruk Bayındır’ın Türkiye’den nasıl kaçtığına TAKVİM ulaştı. Bayındır, bir gece …

bankasya1

FETÖ kuryesi milyoner akademisyenler

FETÖ mensubu 5 bin akademisyen ve eşlerinin örgütün para kaynaklarından olan Bank Asya’da bir milyar …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir