Anasayfa / GENEL / İşte FETÖ’nün ekonomi imamı!
imam

İşte FETÖ’nün ekonomi imamı!

Paralel Yapı’nın ekonomi bürokrasisi imamı olarak çalışan Nadir Ürkmeztürk, son olarak Bank Asya’yı kurtarma görevini üstlendi. Nadir Ürkmeztürk daha önce de Paralel Yapı Uzakdoğu imamlığını yürüttü.


SABAH, Paralel Yapı’nın; Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası ve BDDK gibi kritik kurumlardan sorumlu ekonomi bürokrasisi imamını açıklıyor. Son olarak, BDDK kararıyla şeffaf, açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olmadığı için yüzde 63’lük imtiyazlı payı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen Bank Asya’yı kurtarma görevini üstlenen, ekonomi bürokrasisinden sorumlu imamın adı Nadir Ürkmeztürk. Bank Asya’ya sermaye girdisi sağlamak için yoğun çalışan Ürkmeztürk, 281 şubesinden 80’ini kapatma kararı alan bankanın sermayesinin, yüzde 25’lik bir artışla 1 milyar 125 milyon liraya çıkarılması için çabaladı ancak başarılı olamadı.

UZAKDOĞU İMAMLIĞI YAPTI

Daha önce Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği (PASİAD) adlı cemaat kuruluşunun başkanlığını da yürüten Ürkmeztürk, bu görevine ‘paralel’ olarak Paralel Yapı adına Uzakdoğu imamlığı da yapmış bir isim. Ürkmeztürk, 2000’li yılların başında PASİAD Başkanı olarak Uzakdoğu ülkelerinde görev yapıyordu. Paralel Yapı’nın uluslararası kuruluşlarından PASİAD’ın Japonya, Kore, Çin, Avustralya, Kamboçya, Burma, Malezya, Endonezya, Singapur, Vietnam, Tayvan, Tayland gibi ülkelerde şubeleri bulunuyor. Nadir Ürkmeztürk, güvenilir kaynaklardan edinilen bilgilere göre Bank Asya’nın hisselerinin büyük bölümünün TMSF’ye geçmesinden sonra bankaya sermaye girdisi sağlamak için yoğun çalışmalar yürüttü. Ürkmeztürk, batığı önlemek için, 281 şubesinden 80’ini kapatma kararı alan bankaya fon temin ederek sermayesini yüzde 25’lik artışla 1 milyar 125 milyon liraya çıkarmaya çabaladı. Ancak Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) onay vermediği için bunu başaramadı. Ürkmeztürk, SABAH Özel İstihbarat Bölümü’nün iki ay boyunca takibinde olduğu bu süreçte defalarca Bank Asya şubelerine gitti. Bu ziyaretlerde bankanın şube müdürlerince kapıda karşılandı. Ekonomi bürokrasisi imamı Ürkmeztürk, bu dönemde ayrıca Paralel Yapı’ya yakın pek çok ekonomi bürokratı ile Ankara’da buluştu. Hazine Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) gibi kurumlarla ilişkili olan Paralel bürokratlar ile toplantılar yaptı.

13 MART’TA GERİ DÖNDÜ

Ekonomi bürokrasisinden sorumlu imam Nadir Ürkmeztürk, Gülen örgütünün Bank Asya’yı kurtarma planı kapsamında 5 Ocak 2015’te bir Avrupa ülkesi üzerinden ABD’ye gitti. Ürkmeztürk yaklaşık 2 ay sonra 13 Mart’ta Türkiye’ye giriş yaptı. SABAH; daha önce Paralel Yapı’nın emniyet, istihbarat, yargı, Türkiye ve mahrem hizmetler sınıfı imamlarının kimliklerini açıklamıştı. Bu imamlardan ‘Kozanlı Ömer’ diye bilinen emniyet imamı Osman Hilmi Özdil, Sinan kod adlı MİT imamı Murat Karabulut ve yargı imamı Ahmet Can gibi 17-25 Aralık süreci sonrası yurtdışına kaçtı. Mahrem hizmetlerden sorumlu imamı, Pensilvanya’da yaşayan Cevdet Türkyolu gibi isimler ise zaten yurtdışında bulunuyordu. Gülen örgütünün üst yönetiminde ‘Uzun Cevdet’, ‘Uzun Abi’ ve ‘Cevdet Abi’ lakaplarıyla anılan Türkyolu, Osman Hilmi Özdil’in de patronu. SABAH’ın son 2 yılda bulduğu diğer Paralel imamlar ise şunlar: Üst yargı imamı Osman Karakuş, Türkiye imamı Mustafa Özcan, Alevilerden sorumlu imam Süleyman Uysal, Mülkiye imamı Mahmut Akpınar.

İMAMLARIN BANK ASYA KAZANCI…

Mahrem hizmetlerden sorumlu imam Cevdet Türkyolu’nun ABD bankalarında 1.8 milyon dolar nakit parası olduğunu da SABAH yazmıştı. Türkyolu, Bank Asya’nın Katarlılarca satın alınacağı beklentisiyle 75 kuruşa kadar düşen banka hisselerinden 1 milyon lot almıştı. Bu alımından dolayı bankayı zarara uğratan Türkyolu, alımı bankanın Kurumsal Pazarlama Müdürü Muhammet Ercüment Solmaz vasıtasıyla gerçekleştirmişti. Solmaz, Bank Asya ve İpek Grubu’nun hisse değerlerini Gülen’in yayın organlarında yayımlattığı haberlerle yükseltmeye çalışan bir isim. Bank Asya’ya Nadir Ürkmeztürk’ün çalışmaları kapsamında para yatıran isimlerden biri ise Gülen’in Pensilvanya’daki kişisel bakım ve günlük işlerini gören Salih Dinçer’di. Dinçer, bir özel bankadaki hesabından Bank Asya’ya 250 bin TL aktarmıştı.

(ABDURRAHMAN ŞİMŞEK/SABAH)

1 Yorum yapıldı

  1. aslan parçası

    ingiliz hüseyin’in üstüne gidilsin!!! bankasya hikayesi biter gider

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir