Anasayfa / GENEL / El Cezire’den Türkiye’ye karalama
elcezire1

El Cezire’den Türkiye’ye karalama

rak savaşıyla yıldızı parlayan El Cezire, özgürlük ve demokrasi yanlısı tavrını Mısır’da Mursi’ye karşı yapılan darbeyle değiştirdi. Fikir özgürlüğüne kısıtlama ve sansür sabıkalarıyla dikkat çeken kanal, şimdilerde Türkiye’deki basın özgürlüğünü sorguluyor.

FİLİSTİNLİLERE ‘ŞEHİT’ DEDİĞİ İÇİN MÜDÜRÜNÜ KOVAN EL CEZİRE, TÜRKİYE’Yİ KARALIYOR

Ortadoğu’daki gelişmeleri derinlemesine ve korkusuzca ekranlarına taşımasıyla yıldızı parlayan Katar merkezli haber kanalı El Cezire son dönemdeki icraatları nedeniyle güvenilirliği tartışılır hale geldi. Bölgede “inandırıcılıktan uzak” yorumları yapılmaya başlandı. Mısır’daki darbe ile birlikte “u” dönüş yapan El Cezire darbecilerin katliamına sessiz kalmasıyla kamuoyunun dikkatini çekti. El Cezire, Türkiye’deki basın özgürlüğü konusunu masaya yatırarak karalama kampanyasını aratmayacak yayınlar yapmaya başladı.

Wadah Hanfar istifa ettirildi

“Basın özgürlüğünü kısıtlama” konusunda sicili kabarık olan El Cezire, kanalı dünyanın sayılı haber ağlarından biri haline getiren ve Ortadoğu’da demokrasinin yerleşmesi için çalışan genel direktörü Wadah Hanfar’ı sırf Filistinlilere “şehit” dedi diye istifaya zorlamasıyla biliniyor. Wadah Khanfar dünyada Bağdat El Cezire Büro Şefi olarak Irak Savaşı’ndan yaptığı canlı yayınlarla tanındı. 2003’te kanalın müdürü, 2006’ta El Cezire ağının genel müdürü oldu. Forbes dergisi onu 2009’da dünyanın en etkili isimlerinden biri olarak seçti. El Cezire’yi uluslararası bir kanal seviyesine çıkardı. Dünya onu Müslüman Kardeşler hareketinin yetiştirdiği en yetenekli televizyonculardan biri olarak tanıdı. Khanfar meslek hayatını Arap dünyasının demokratikleşmesine adadı. Arap baharı yaşanan ülkelerde El Cezire’nin tüm baskılara rağmen yayına girmesini sağladı. Demokrasi devrimlerinin öncüsü oldu. Ancak uluslararası güçlere kontrolü kaptıran El Cezire’nin patronları Wadah Hanfar’ı 2011’de istifaya zorladı.

Yayıncılık ilkelerini demokrasi ve özgürlük üzerine oturtan Wadah Hanfar’ı genel direktörlük görevinden kovan, eleştirel bir makaleye “şikayet geliyor” diye sansür uygulayan El Cezire’nin “basın özgürlüğü”nü gerekçe göstererek Türkiye’ye yönelik karalama kampanyası yapması akıllarda soru işareti yarattı.

Samilerin Sonu makalesine sansür

El Cezire’nin sabıkası internet sitesinde yayınlanan bir makaleyi şikayet geldiği gerekçesiyle yayından kaldırmasıyla kabardı. Columbia Üniversitesi Modern Arap Politika ve Entelektüel Tarih Bölümü’nden Doç. Dr. Joseph Massad’ın yazdığı ‘Samilerin Sonu’ başlıklı makale birkaç gün sonra hiçbir gerekçe gösterilmeden kaldırıldı. El Cezire’nin sansürcü bir tutuma gittiği yönündeki eleştirilerin artması üzerine El Cezire Online Genel Yayın Yönetmeni Imad Musa, Massad’ın makalesi nedeniyle çok tepki aldıkları için yayından kaldırdıklarını itiraf etti.

Sansürü itiraf etti

Eleştirilerin aksine El Cezire’nin her zaman şeffaf habercilik yaptığını ve dünyanın her yerinden gelen en provokatif fikirlere dahi açık olduğunu ifade eden Massad, “Makalenin yayınlanmasının ardından içerik ile ilgili çok soru geldi. bununla beraber makale Massad’ın aralık ayında yazdığı makaleye çok benziyordu. Kaldırdık. Bu durumu daha iyi idare edebilirdik. Ancak El Cezire koşullar ne olursa olsun sansür yoluna gitmeyecektir. Bu bizim başarımızın sırrı” dedi. (STARGAZETE)

MEDYAGUNDEM

cezire

Yahudiler El-Cezire ofisini bastı

Bir Yahudi öncülüğünde toplanan fanatik grup, ‘terör örgütlerine destek verdiğini’ suçlamasıyla Katar merkezli El-Cezire’nin Batı …

hamburg-maymun

Hamburg’un 3 maymunu!

Gezi olaylarında Türkiye’ye üs kurup saatlerce canlı yayın yapan CNN, BBC ve El Cezire, Hamburg’u …

erdogan-dunya

Dünya televizyonları Erdoğan’ın konuşmasını canlı yayınladı

Taksim Meydanı’na bu sabah yapılan müdahaleye geniş yer ayıran dünya televizyonları, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın AK …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir