Anasayfa / ANALİZ / Doğan medyası “başkanlık”a karşı operasyona başladı
aydin-dogan5

Doğan medyası “başkanlık”a karşı operasyona başladı

Aydın Doğan medyasına yine bir haller oldu. Ufukta “başkanlık sistemi” belirince Hürriyet gazetesinin malum operasyon kalemleri harekete geçti. 15 Temmuz öncesi FETÖ’cü ekonomi bürokrasisinin tetikçiliğini yapan Hürriyet gazetesi ekonomi yazarı Erdal Sağlam, “piyasalar tedirgin”  konulu yazılarına başladı. Dert yine referandum ve başkanlık sistemini engellemek. Sağlam’ın operasyonu o kadar net ki, hiç de yazdığı gibi değil, piyasalar aksine referandum ve sistemin belli olmasıyla rahatlar. Doğan medyası şimdiden referandum ve başkanlık gelirse ekonomi batar konulu algı operasyonuna başladı. İşte yazısı…


Piyasalar referandum ve seçim sürecinden tedirgin

PİYASALAR şaşkınlık içinde; her gün yeni bir ekonomik gelişme ve sürpriz siyasi hareketlerden önlerini görmeleri mümkün olamıyor. Tam Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışı için son varsayımlara göre planlar yaparken, bu kez de referandum ve seçim telaşına girmiş durumdalar.

Özellikle fon yöneten birimlerin piyasalardaki ve siyasetteki ani hareketler nedeniyle başları dönmüş durumda. Referandum olur mu, olursa nasıl bir sonuç çıkar, olmazsa ne sonuçlar doğurur, ne zaman referandum yapılır da, ardından seçim ne zaman gelir, kestirmeye çalışıyorlar. Tüm bu konularda kestirimde bulunmanın şu anda mümkün olamadığını da görüyorlar.
Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şimdiye kadar tüm siyasi hamlelerini kazanmış olmasından yola çıkarak, piyasa oyuncularında referanduma gidildiği takdirde Erdoğan’ın çabalarıyla “Evet” sonucu çıkmasının yüksek ihtimal olduğu kanısının hakim olduğunu söylemek gerek. Bu arada, referanduma giderken şu anda başkanlık olarak çıta yükseğe konulsa da, MHP’nin desteğini alabilmek için “partili Cumhurbaşkanlığı” sistemine de evet denilebileceğini düşünenlerin sayısının bir hayli fazla olduğunu da söyleyebiliriz.

Bankacılar, her ne kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yine istediğini yaptıracağını düşünseler de, bu kez girilen siyasi sürecin bununla bitmeyeceğinin de farkındalar. Yani hem referanduma gidilirken, hem ardından gelecek seçim sürecinde, hem de bunların sonrasında büyük toplumsal olayların yaşanmasından endişe ediyorlar.

Sonuç olarak; büyük bir belirsizlik dönemi yaşanacağını, bunun da piyasalarda ciddi hareketlere neden olacağını tahmin ediyorlar. Kısa sürede hatta orta dönem için piyasalarda istikrarın korunmasının çok zor olduğunu düşünmeye başladılar.

Merkez Bankası’nın son faiz kararı öncesinde konuştuğumda, bankacıların genel havası buydu. Merkez Bankası’nın faiz indirme hareketine ara vermesinin bu havayı değiştirdiğini sanmıyorum. Yani yine belirsizlik ve tedirginlik havasının hakim olduğu söylenebilir.

Zaten Merkez Bankası’nın kararı öncesinde Cumhurbaşkanlığı kaynaklarının demeçleri nedeniyle böyle bir kararı beklemeye başlamışlardı. Karardan sonra dolar kuru biraz daha gevşedi ama sonrasında haftayı yine yüksek seviyelerde kapadı. Yeni haftada da kurlardaki bu istikrarsız trendin sürmesi bekleniyor. Özetle; genelde yukarı yönlü bir hareket bekliyorlar ve yakın sürede dolar kurunun nerelere kadar gideceği konusundaki tahminlerinin iyimser olduğunu da söyleyemeyiz.

HÜKÜMET BÜYÜMENİN ÖNEMİNİ GÖRDÜ AMA

Bir bankacı, ekonomide de, sektörlerinde de en önemli sorunun düşük büyüme olduğunu tekrarladı. Hükümetin da aslında bu sorunu gördüğünü ve buna göre önlem almaya çalıştığını kaydeden bankacı, “Ancak siyasi olarak yapılanlar nedeniyle, büyümeyi artırmak için alınan önlemlerin işlemesinin mümkün olamadığını da görüyoruz” dedi.

Irak ve Suriye’deki gelişmelerin ekonomiye dönülmesini önlediğini, alınan önlemlerin tanıtımının bile doğru dürüst yapılamadığını kaydeden bankacı, bunun üzerine son olarak başkanlık tartışmalarının gündeme gelmesiyle, artık büyüme çabalarının iyice geriye itildiğini söyledi.

Seçim süresince popülizmin hakim olmasından, dolayısıyla büyümeyi düzelteceğiz derken mali disipline zarar verilmesinden ve bunun çıkaracağı büyük faturadan kaygı duyuluyor.

Son dönemde politikacıların bankalara aşırı yüklenmeleri kaygı uyandırırken, büyümede önemli rol oynayan bankacılığın zayıflamasından korkulduğu açık.

Özetle; bankacılık kesimi büyüme için tam umutlanmaya başlamışken, siyasi nedenlerle, tam tersine makro dengenin bozulmasından korkmaya başladı.

MEDYAGUNDEM

Cinayet azmettiricisi Hürriyet!

Hürriyet gazetesi ve Doğan Haber Ajansı’nın günlerdir Suriyeli mültecileri hedef gösteren yayınları, barbarca bir cinayetle …

hur2

Hürriyet’in Suriyeliler provokasyonu vahşeti getirdi

Türkiye bugün Sakarya’da yaşanan bir vahşete uyandı. Suriyeli hamile kadın, tecavüze uğradıktan sonra 10 aylık …

dogan

Vahşetin ortağı Doğan medyası

Sakarya’da 20 yaşındaki 9 aylık hamile Emani Al Rahmun’u kaçırıp tecavüz ettikten sonra vahşice katleden …

1 Yorum yapıldı

  1. aydın bey artık daha önmeli sorunlarınız var bakın lüksemburg dışişleri bakanı açıklama yaptı ab türkiyeye ekonomik yaptırım başlatacakmış hürriyetteki alman ortağınız her an tüyebilir bilginiz olsun böyle boş işlerle zaman harcayacağınıza kendinize yeni ortak aramakla uğraşın bence yoksa ahmet hakan, şirin payzın gibi pkk destekçilerine maaş ödeyemeyeceksiniz ona göre hahaha

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir