Anasayfa / GENEL / Bir paralel örgüt yaygarası daha çöpe!
ersan1

Bir paralel örgüt yaygarası daha çöpe!

MEDYAGUNDEM.COM- Paralel ihanet çetesi medyası ısrarla Türkiye’nin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlık görevinin düştüğünü ve istifa etmeyerek suç işlediği kara propagandasını yürütüyor.

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen haber7.com’da yayınlanan yazısıyla meseleye son noktayı koyarak Erdoğan’ın hem Başbakan, hem de seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak aynı görevi sürdürmesinde hiçbir hukuki engel olmadığını yazdı.

İşte yazısı:

SEÇİLMİŞ CUMHURBAŞKANI  GÖREVE BAŞLAMIŞ CUMHURBAŞKANI HALİNE GELMEZ

Başbakan olabilmenin ön şartı milletvekili olmaktır. Bizde, aynı anda Cumhurbaşkanı ve Başbakan olabilmek mümkün değildir. Çünkü Başbakan, Cumhurbaşkanı tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri arasından atanır.

Cumhurbaşkanı halk tarafından seçildiğinde, “Seçilmiş Cumhurbaşkanı” sıfatı kullanılabilir. Ancak bu durum, mevcut Cumhurbaşkanının görev süresi bitmedikçe veya görev süresinin bitme anına kadar başka bir nedenle Cumhurbaşkanlığı son bulmadıkça, seçilmiş Cumhurbaşkanını göreve başlamış Cumhurbaşkanı haline getirmez. Mevcut Cumhurbaşkanı istifa ettiği veya görevinden ayrıldığı takdirde, elbette yeni seçilmiş Cumhurbaşkanı yemin etmek suretiyle görevine başlamalıdır.

SEÇİLMİŞ CUMHURBAŞKANININ GÖREVE BAŞLAMA ŞARTLARI

Aynı anda iki Cumhurbaşkanı görev yapamaz. Yeni seçilen Cumhurbaşkanının seçilmiş sayılmanın yanında göreve başlayabilmesi için, mevcut Cumhurbaşkanının görevinin son bulması gerekir. Aksi halde, yeni seçilen Cumhurbaşkanının görevden kaynaklanan yetkilerini kullanabilmesi mümkün değildir. Bu durumda, “seçilmiş, fakat göreve başlamamış Cumhurbaşkanı” sıfatı gündeme gelecektir.

Seçilmiş Cumhurbaşkanının göreve başlama şartları; mevcut Cumhurbaşkanının görevinin sona bulması ve seçilmiş Cumhurbaşkanının Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde Anayasa’da gösterilen usule uygun yemin etmesidir.

Anayasada; Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiğinin kesileceği ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinin son bulacağı ifade edilmiştir. Bu ilişik kesilme ve son bulma, ayrı bir merasime gerek olmaksızın kendiliğinden gerçekleşecektir. Cumhurbaşkanı seçildiği için milletvekilliği ve dolayısıyla Başbakanlığı son bulacak, fakat mevcut Cumhurbaşkanı görevde olduğu için göreve de başlayamayan “seçilmiş Cumhurbaşkanı” sıfatı ortaya çıkacaktır. Çünkü Anayasaya göre, Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevinin devam edeceği öngörülmüştür.

BAŞBAKANLIK YETKİLERİNİ KULLANMAYA DEVAM EDEBİLİR

Bu tespitler ışığında, 28 Ağustos 2014 tarihine kadar seçilmiş Cumhurbaşkanının görevine başlayabilmesi mümkün gözükmemektedir. Bu durumda da, aynı anda Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmaktan bahsedilemeyecektir. Başbakanlığı yürüten “seçilmiş, fakat henüz görevine başlayamamış Cumhurbaşkanı”, istifa etmediği sürece Başbakanlığa ve dolayısıyla bu görevinden kaynaklanan yetkilerini kullanmaya devam edebilecektir. Mevcut durumda Başbakan, seçilmiş Cumhurbaşkanı olsa bile görevine başlayamadığından, bu sebeple de iki görevi birlikte yürüten konumunda değildir. Seçilmiş Cumhurbaşkanı görevine başladığı anda, Siyasi Partisi ile ilişiği kesilecek ve milletvekilliği ile ona bağlı Başbakanlık sıfatı son bulacaktır.

Cumhurbaşkanının tarafsızlığı ve başka bir işle ilgilenmemesi öngörüldüğünden, seçildiği ana bağlı olarak Siyasi Partisi ile ilişiğinin kesilmesinin ve milletvekilliği ile ona bağlı Başbakanlığın son bulması gerektiği ileri sürülebilir. Anayasanın 101.maddesinin son fıkrasına lafzi açıdan bakıldığında bu düşünce savunulabilir. Ancak bu düşünceye göre, seçilen Cumhurbaşkanının adaylığının netleştiği anda da siyasi partisi ile ilişiğinin kesilmesi ve milletvekilliği sıfatı ile Başbakanlık sıfatının sona ermesi gerekirdi. Cumhurbaşkanının tarafsızlığı açısından en isabetli olan budur. Ancak bu düşünce, Yüksek Seçim Kurulu tarafından kabul görmemiştir. Bu nedenle, meseleyi salt Cumhurbaşkanının tarafsızlığına odaklamak suretiyle açıklamak isabetli olmayacaktır.

MESELE “GÖREVE BAŞLAMA” KAVRAMINDA

Meseleyi “göreve başlama” kavramı ile açıklamak isabetlidir. Çünkü bir kişi aynı anda, hem Cumhurbaşkanlığı hem de Başbakanlık yapamaz. Mevcut durumda, yeni seçilen Cumhurbaşkanının göreve başlayıncaya kadar Başbakanlık görevine devam etmesinde hukuki bir engel bulunmamaktadır. Bu nedenle Başbakanın, seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak göreve başladığı ana kadar gerçekleştirdiği veya katıldığı tasarrufların hukuka uygun sayılacağı tartışmasızdır.

Cumhurbaşkanı sıfatı ile göreve başladıktan sonra ise, hukuken ve fiilin Başbakan gibi hareket edilebilmesi de mümkün değildir. Anayasa, Cumhurbaşkanı ile Başbakanın görev, yetki ve sorumluluklarının ayrı başlıklar altında düzenlemiştir. Cumhurbaşkanı sembolik olarak Devletin başı olsa da, yürütme erkinin temel yetki ve sorumlulukları Başbakan ile Bakanlar Kurulu üyelerine aittir.

Cumhurbaşkanının yetkileri Anayasa m.104’de tanımlanmıştır. Tarafsız bir şekilde görevini yerine getirip, bu görevden kaynaklanan yetkilerini kullanması gereken Cumhurbaşkanı, derleyici ve toparlayıcıdır, Türkiye Cumhuriyeti ve Türk birliğini temsil eder, Anayasanın uygulanması ile Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetir. Cumhurbaşkanı, elbette Anayasa m.104’de tanımlanan yetkilerini görevinin gerekli kıldığı şekilde kullanmak zorundadır. Ancak halk tarafından seçilmesi Cumhurbaşkanına, Başbakan gibi hareket edip Bakanlar Kurulu’nu yönetip yönlendirme yetkisi tanımaz.

YAZININ KAYNAĞI İÇİN TIKLAYIN

MEDYAGUNDEM

erdogan6

“Like”ları patlatan kareler!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün resmi Instagram ve Facebook hesaplarından özel kareler paylaştı. Cumhurbaşkanlığı Tarabya …

erd

Birlikte omuzladılar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk’ün amcası Abdurrahman Külünk’ün cenaze törenine katıldı.Kılınan cenaze …

erdogan5

Dünyada lider evde dede

Referandum için çalışmalarına devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, evde torunlarına zaman ayırmayı ihmal etmiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın …

1 Yorum yapıldı

  1. Hukuçu Olmaya Gerek Yoktur

    Ya bunu bilmek için hukukçu olmaya gerek yoktur. Başbakan istifa etmeli diye soran zıratbozlara soruyorum. Aha ettiğini farz edelim, peki ayın 28’ne kadar Başbakan kim olacak? Hadi bu konuya açıklık getirecek Anayasa, Kanun maddesi gösterin sene! Ne oldu fıssss tıssss! Alo, ASKİ’mi musluklardan sadece fıssssss tısssss geliyor. Ne yandan mı? Memmedin gazetesi Taraf’ından! Bunlar cahil cühela takımı, bunlar İsrail yanaşmaları, Feto devşirmeleri olduğu için hariçten nara atmasını pek severler. Boş sokaklarda Avvvvvv! Var mı lan Haşhaşilere yan bakan diye gezip de karşısında birini görünce kartelden kaçıran zibidiler zibidiler. Boş işlerin adamları.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir