Anasayfa / GENEL / Balyoz kumpasının hesabını verecekler
balyoz-taraf

Balyoz kumpasının hesabını verecekler

“Balyoz’da kumpas” iddianamesi hazır “Balyoz Planı” davasında yargılanan bazı sanıklara ”kumpas” kurulduğu iddiasına ilişkin yürütülen soruşturmada iddianame hazırlandı. İddianamede, gazeteciler tutuklu şüpheli Mehmet Baransu ile firari şüpheli Tuncay Opçin’in 75’er yıla, diğer şüpheliler Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur’un da 52 yıl 6’şar aya kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.


“Balyoz Planı” davasında yargılanan bazı sanıklara ”kumpas” kurulduğu iddiasına ilişkin yürüttüğü soruşturmanın bir kısmını tamamlayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, hazırladığı iddianameyle, gazeteciler tutuklu şüpheli Mehmet Baransu ile firari şüpheli Tuncay Opçin’in 75’er yıla, diğer şüpheliler Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur’un da 52 yıl 6’şar aya kadar hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

Yargılananların beraatiyle sonuçlanan “Balyoz Planı” davası sanıklarına ”kumpas” kurulduğu iddiasına ilişkin bir soruşturma yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, “Balyoz” soruşturmasına gerekçe gösterilen belgelerin yayınlandığı dönemin Taraf gazetesi sorumluları ile gazeteciler hakkındaki soruşturmayı ayırarak iddianame hazırladı.

Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Faruk Söker tarafından hazırlanan 276 sayfalık iddianamede, müşteki olarak, Balyoz Planı davasında bir süre tutuklu yargılanan emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Koramiral Kadir Sağdıç, emekli Tümgeneral Ahmet Bertan Nogaylaroğlu, Albay Nedim Ulusan ile emekli albaylar Ahmet Zeki Üçok ve Hakan Büyük gösterildi. Müşteki kurum olarak ise Genelkurmay Başkanlığı iddianamede yer aldı.

BARANSU VE OPÇİN’İN 75’ER YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ
İddianamede, soruşturma kapsamında 2 Mart 2015’te tutuklanan dönemin Taraf gazetesi muhabiri şüpheli Mehmet Baransu ve hakkında yakalama emri çıkarılan firari şüpheli Tuncay Opçin’in, “silahlı örgüt kurmak yönetmek” suçundan 15 yıldan 22,5 yıla, “zincirleme şekilde devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme dışında kullanma, hile ile alma, çalma” suçundan 10 yıldan 21 yıla, “zincirleme şekilde devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri temin etmek” suçundan 3 yıl 9 aydan 14 yıla ve “zincirleme şekilde devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçundan da 6 yıl 3 aydan 17 yıl 6 aya kadar olmak üzere toplam 35 yıldan 75’er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Diğer şüphelilerden dönemin Taraf gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan, Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Yasemin Çongar ve köşe yazarı Yıldıray Oğur’un da, “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme dışında kullanma, hile ile alma, çalma” suçundan 10 yıldan 21 yıla, “zincirleme şekilde devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri temin etmek” suçundan 3 yıl 9 aydan 14 yıla ve “zincirleme şekilde devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçundan da 6 yıl 3 aydan 17 yıl 6 aya kadar olmak üzere toplam 20 yıldan 52 yıl 6’şar aya kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

“Deliller” olarak, şüpheli ve tanık beyanları, bilirkişi, emniyet inceleme, emniyet istihbarat raporları, arama, yakalama, el koyma tutanakları ile Genelkurmay Başkanlığı inceleme raporları, İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi kararları, Mehmet Baransu’nun “Karargah” isimli kitabı, HTS raporları, görüntü ve ses çözümleri ile eski gazete çalışanları Adnan Demir ve Kurtuluş Tayiz’in beyanları gösterilen iddianamede, Kurtuluş Tayiz, Adnan Demir ve Yüksel Durgut hakkında benzer suçlardan takipsizlik kararı verildiği de belirtildi.

Bu arada İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından “Balyoz Planı” davasında yargılanan bazı sanıklara ”kumpas” kurulduğu iddiasına yönelik ana soruşturmanın halen devam ettiği kaydedildi.

Hazırlanan 276 sayfalık iddianamenin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından onaylandığı ve örgütlü suçlara bakmakla yükümlü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildiği öğrenildi.

BARANSU TUTUKLANMIŞTI
Soruşturma kapsamında 2 Mart 2015’te savcılık ifadesinin ardından mahkemeye sevk edilen Mehmet Baransu, “devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri temin etme” ve “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme dışında kullanma, hile ile alma, çalma” suçundan tutuklanmıştı.

Tutuklama kararında, “Dosya kapsamında mevcut delillere göre şüphelinin eylemine konu olan olayın ‘Balyoz darbe planı’ olarak bilinen ve bu plana ilişkin dvd, cd ve belgeler olduğu, bu belgelerle birlikte ‘Egemen Harekat Planı’nın da şüphelinin temin ettiğinin anlaşıldığı, ‘Egemen Harekat Planı’nın ‘çok gizli’ gizlilik derecesine ait olduğu, bu plandaki bilgilerin devletin güvenliği veya iç, dış siyasal yararlar bakımından gizli kalması gereken nitelikte olduğu anlaşıldığı, yine bu cd’lerdeki 118 adet gizli belgenin de çalındığının anlaşıldığı, şüphelinin bir şekilde ele geçirdiği belgelerin kopyası olsa dahi ilgili mercilere teslim etmek yerine, kendisi tarafından imha edildiğinin ifade edildiği, ancak imha edilip edilmediğinin henüz bilinmediği, bulunamayan gizli belgelerin halen nerede olduğu, kimin elinde bulunduğu ve ne amacıyla kullanılacağının bilinmediği, şüphelinin belgeleri aldığını söylediği, emekli asker olduğunu bildirdiği kişinin kim olduğu hususunda henüz bir tespit yapılamadığı, bu kişiyle birlikte hareket eden başka kişilerin de henüz bulunup bulunmadığının da tespit edilemediği anlaşılmıştır.” gerekçesi yer almıştı.

KUMPAS SORUŞTURMALARI
Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği, 27 Aralık 2013’te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı başvuruyla “emekli ve muvazzaf Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının yargılandığı Ergenekon ve Balyoz davalarında Türk Silahlı Kuvvetleri’ni hedef alacak şekilde sahtecilik yapıldığı ve suç delilleri üretildiği” iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarınca, dönemin özel yetkili savcılıkları tarafından yürütülen Ergenekon, Balyoz, Odatv ve Poyrazköy’de bulunan mühimmat soruşturmalarında hukuksuzluklar yapıldığı ve davalara dönüşen bu soruşturmalarda şüphelilere “kumpas” kurulduğu iddialarına yönelik ayrı ayrı soruşturmalar başlatılmıştı.

Bu kapsamda savcılıkça mağdur olduğunu iddia edenlerin ifadelerine başvurulmuş, ayrı yürütülen “Balyoz Planı” davasında yargılanan bazı sanıklara “kumpas” kurulduğu iddiasına ilişkin soruşturmada da emekli Orgenerallar Çetin Doğan ve Ergin Saygun, emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, emekli Koramiral Kadir Sağdıç ve emekli Albay Dursun Çiçek “müşteki” olarak ifade vermişti.

Mehmet Baransu da bu soruşturmada ifadesi alınan ve mahkemeye sevk edilen ilk şüpheli olmuştu.

“Balyoz Planı” soruşturması başlamadan önce görev yaptığı gazetede, “1. Ordu Komutanlığı’nda darbe semineri düzenlendiği” haberlerini yapan Mehmet Baransu, bu haberlerine dayanak oluşturan söz konusu belgeleri bir bavul içinde 30 Ocak 2010’da dönemin özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne teslim etmişti. Başsavcıvekilliği de bunun üzerine, “Balyoz Planı” dava sürecine giden bir soruşturma başlatmıştı.

MEDYAGUNDEM

topcin2

Opçin iti FETÖ’nün pezevengi çıktı!

İzmir’de, “askeri casusluk soruşturması”ndaki usulsüzlükler ile bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin iddianamede, FETÖ’nün, TSK içindeki mensuplarının …

opcin

İnleye inleye hesap vereceksin FETÖ’nün iti!

ABD’ye kaçan FETÖ’cü gazeteci Tuncay Opçin, trafik kazasında ölen Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper’e hakaret …

uslu-opcin

Erdoğan’a suikastten haberleri vardı!

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi öncesi darbeyi önceden bildikleri iddia edilen 17 kişi hakkında hazırlanan …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir