Anasayfa / GENEL / Aydın Doğan’ın yerli otoya saldırmasının nedeni belli oldu
dogan-oto

Aydın Doğan’ın yerli otoya saldırmasının nedeni belli oldu

Yedek parçacılıktan medya patronluğuna yükselen Aydın Doğan’ın yerli oto düşmanlığının ardındaki neden ortaya çıktı. Doğan Grubu’nun Japon otomotiv devi Suzuki’nin Türkiye distribütörlüğünü aldığı ortaya çıktı. Doğan’ın söz konusu anlaşmayı aylarca SPK’dan gizlediği öğrenildi.


Bayilikten finansa, yedek parçadan yan sanayiye kadar otomotivde birçok yatırımı olan Doğan, en son Türkiye’nin ilk ithal markası Japon Suzuki’yi bünyesine kattı.

Hem de SPK’ya zamanında bildirmeden, yatırımcıyı yanıltıp, açıkça suç işleyerek…

Doğan Grubu’nun ‘milli otomobil’ düşmanlığının altından ‘ticari hırs’ çıktı. Türkiye’de yerli ve milli olan her şeye açıkça saldıran Doğan Grubu’nun patronu Aydın Doğan, karalama kampanyalarında ölçüyü iyice kaçırdı.

Geçmiş iktidarları sıkıştırarak türlü Bizans oyunlarıyla Hilton arazisine çöken Aydın Doğan, Türkiye’nin milli projelerine karşı uzun süredir yürüttüğü kirli ve kara propagandayı bir haftadır ‘yerli oto’ üzerinden sürdürüyor.

İlk göz ağrısı otomotivde bayilikten finansa, yedek parça üretiminden yan sanayiye kadar çok sayıda yatırımı bulunan grubun son olarak aldığı distribütörlükle bu konudaki ticari hırslarını ortaya koyuyor.

Sirkeci’de küçük bir yedek parça dükkanıyla başlayan, ardından da karaborsa otomobil satışıyla palazlanan Doğan, farklı markaların bayilikleri, yedek parça üretim şirketleri, pazarlama finans kuruluşlarıyla bu alanda da büyük bir kazanç elde etti.

Doğan, en son da geçtiğimiz ay, işleri arasına Japon Suzuki’nin Türkiye distribütörlüğünü kattı. Ama her zaman olduğu gibi, gene yatırımcısını yanıltıp, zarara uğratacak yöntemlerle…

Türkiye’de zor günler geçiren Suzuki’nin, uzun süredir satılacağı, yeniden yapılanacağı konuşulurken, Doğan Grubu, markanın dağıtım haklarını Haco Grubu’ndan satın alarak, Türkiye genel dağıtımcısı oldu. Buraya kadar, Doğan’nın zaten çok ilgili olduğu otomotivde, bir markayla işbirliği yapmasında, satın almasında herhangi bir gariplik yok.

Ancak, satışın gerçekleştiği, yeni şirketin kuruluşu ve bunun SPK’ya bildirim tarihlerine bakıldığında yatırımcının nasıl zarara uğradığı, işlemlerin nasıl saklanarak yapıldığı göz önüne çıkıyor.

Ancak ne olduysa, karar değişti ve Doğan Holding, markanın haklarını satın almak için, 8 Haziran 2015 tarihinde “SUZUKI MOTORLU ARAÇLAR PAZARLAMA ANONİM ŞİRKETİ” adıyla, 50 bin TL sermayeli ve hisselerin yüzde 100’ü Doğan Holding’e ait bir şirket kurdu.

Borsada işlem gören bir şirket, böyle bir kuruluşu ve satın almayı anında SKP’ya bildirmeli ve özel durum açıklamasıyla KAP’ta yayınlaması gerekiyordu.

Bildirmemek çok büyük suç

Halka açık bir şirketin, hisse değerini etkileyecek bir satın almayı anında SPK’ya bildirmemesi, açıkça tanımlanan bir suç. Hatta süren bir pazarlık varsa bile bildirimi yapmak zorunda.

Nitekim Doğan Holding, benzer tarihlerde, sahibi olduğu Aytemiz Petrol’ün Total’i almak için pazarlık yaptığını, bağlayıcı teklif verdiğini KAP’a bildiriyor. Pazarlık olumsuz sonuçlanınca da yine KAP’tan duyuruyor.

Peki 8 Haziran 2015’te SUZUKI için şirket kurulup, Ticaret Tescil Gazetesi’nde yayımlanmasına rağmen, niye yatırımcı ve SPK’ya bilgi verilmiyor?

Bedeli saklamak için mi?

Öncelikle, Doğan Holding’in SUZUKI gibi dünya ölçeğinde bilinirliği, algısı yüksek bir markanın Türkiye haklarını alması, bunun için şirket kurması ticari ve aynı zamanda borsadaki hisselerin gelecekteki performansını doğrudan etkileyecek önemli bir bilgi.

Bunun hem SPK’dan hem de yatırımcıdan saklanması ticari bir suç. Bildirim yapılırsa işlemler, devir bedelleri gibi bilgilerin de SPK’nın radarına girme riski var.

Ayrıca, SUZUKI ile ilgilenen, başta Doğuş olmak üzere başka grupların da olduğu sır değil ve pazarlığın kızışıp, fiyatın yükselmesi de ihtimal dahilinde.

KAP bildirimi 3 ay sonra

Doğan’nın şirketi kurup, Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlama tarihi olan 8 Haziran 2015 sonrasında, anlaşılan pürüzler gideriliyor ve 3 aydan fazla zaman geçtikten sonra (14 Eylül 2015) yönetim kurulu toplanıp, şirketin 50 bin TL olan sermayesi, 10 milyon TL’ye çıkartılıyor.

Ardından da KAP’a 18 Eylül 2015 tarihinde açıklama yapılıp, şirketin sermayesinin yükseltildiği duyuruluyor. Yatırımcılar ve SPK’nın Doğan’nın SUZUKI’yi aldığına dair ilk resmi bilgilenmesi de bu duyuruyla, yani satışın bittiği, şirketin kurulup imzaların atıldığı tarihten 3 ay sonra oluyor.

KAP açıklamasından sonra 6 Ekim 2015 tarihinde de, SUZUKI için Rekabet Kurulu’na başvuru yapılıyor.

Ne zaman Türkiye kaybetse hep o kazanıyor!

1 KASIM’DA yapılacak genel seçimlerin sonuçları merak edilirken, Doğan Grubu AK Parti’nin tek başına iktidar olmaması için kılıçları kuşandı.

Kimi anketler AK Parti’yi tek başına iktidar gösterirken, kimilerine göre ise sandıktan 7 Haziran’da olduğu gibi koalisyon çıkacak.

Bu da Doğan Grubu’nun yıllardır üzerinde çalıştığı projenin gerçek olması, Türkiye’nin de eski istikrarsız günlerine geri dönmesi anlamına geliyor. Son olarak KONDA’nın yayımladığı anketin koalisyonu işaret etmesinin ardından dün borsada ilginç hareketler yaşandı.

Gün sonunda borsanın en fazla değer kazanan hisseleri Akın İpek ve Aydın Doğan’ın sahibi olduğu şirketlerdi. İpek Enerji ve Koza Anadolu, yükselişte ilk iki sırayı alırken, Doğan Holding hisseleri de günü yüzde 8.77’lik değer kazancıyla tamamladı.

CEO, BD OTO’DAN İSTİFA ETTİ

SUZUKI’yi alacağı konuşulan, Osman F. Boyner ve Aydın Doğan’nın ortak olduğu BD Oto’da da bu arada yeni bir gelişme yaşandı.

BD Oto’nun Yönetim Kurulu üyesi ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yahya Üzdiyen, bu görevinden istifa ediyor. Yeni kurulan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Holding CEO’su Yahya Üzdiyen, Başkan Yardımcısı göreviniyse Doğan Holding’in Mali İşler Direktörü (CFO) Ahmet Toksoy yürütüyor.

Bilançoda satır arasına saklanmış

Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş. 01.01.2015 – 30.06.2015 dönemini kapsayan 2. çeyrek bağımsız araştırma raporunda, yeni kurulan şirketin yüzde 100 hisseyle grup şirketlerinden olduğu ve kuruluş tarihinin 8 Haziran 2015 olduğu dışında başka bir bilgi ve açıklama da yapılmıyor.

Grubun her şirketi hakkında, yatırım planları, gelecek senaryoları, pazar payı beklentileri gibi yatırımcıyı ilgilendirecek geniş açıklamalar yapılırken SUZUKI konusunda bilgi yukarıdakiyle kısıtlı bırakılıyor.

Kaymağını Doğan yiyecek

Zorlu günlerin ardından yeni modellerini tanıtan Japon SUZUKI atağa geçmeye hazırlanan bir marka. Şirketin Yönetin Kurulu Başkanı Yahya Üzdiyen, yeni modellerle birlikte yüzde 1 pazar payı hedeflediklerini, kısa sürede yüzde 2’ye yükseltip, yıllık satışlarını 10 bin adede çıkaracakları açıklaması yapmıştı. Türkiye çapında 22 bayisi bulunan şirket bu sayıyı da yükselteceğini açıkladı.

Motosiklet ve marin motorlarda da önemli ürünleri bulunan SUZUKI’nin önümüzdeki yıl başında Türkiye pazarında çok satılan modeli Vitara’nın yeni versiyonu ve yıl ortasında da Baleno modeli satışa sunulacak. Yeni model ve motorlarla satışları artacak markanın kaymağını da yeni sahibi Doğan yemiş olacak.

İlk ithal marka

Türkiye pazarına 1984 yılında Turgut Özal’ın özel izniyle sunulan SUZUKI, ülkemizin en eski ithal markası.

Türkiye distribütörlüğünü yürüten Haco Grubu, daha önce markayı, VW’nin Türkiye temsilcisi olan Doğuş’a satışı gündeme gelmişti.

(AKŞAM)

MEDYAGUNDEM

murat

Aydın Doğan’dan KK’nın FETÖ yürüyüşüne “yazar” hizmeti!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun arkasına PKK, DHKP-C gibi terör örgütlerini alarak FETÖ için yaptığı …

arman6

Ayşe Arman’ı da kov Aydın Doğan!

İrfan Değirmenci’yi siyasi pozisyon aldığı için kovan Aydın Doğan aynı kural ihlali yapan Ayşe Arman’ı …

chp1

Aydın Doğan ve tetikçileri bu habere itibar etmedi!

Star gazetesinde Ahmet Kekeç’in “FETÖ’nün CHP imamı Enis olamaz” başlıklı yazısı şöyle… Şimdi neden sustuğunu …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir