Anasayfa / GENEL / Akın İpek’in zehir saçan madenine jet inceleme
ipek2

Akın İpek’in zehir saçan madenine jet inceleme

Bergama’daki Akın İpek’e ait Ovacık altın madeninde siyanür sızıntısına İzmir Valiliği el koydu. Narlıca köylüleri ise isyan ediyor: Kalitede dünya birincisi çam fıstığı rekoltemiz, yedi yıl içinde yüzde 80 düştü


İzmir’in Bergama ilçesindeki, Paralel Yapı’ya yakınlığıyla bilinen Akın İpek’e ait Ovacık altın madeninden, Narlıca köyü deresine 500 ton siyanürlü atık salındığı iddiası üzerine İzmir Valiliği inceleme başlattı. İnceleme komisyonunda Gıda Tarım ve Hayvancılık, Çevre ve Şehircilik, Orman ve Halk Sağlığı il müdürlükleri ile DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, MTA Ege Bölge Müdürlüğü, Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü ve Bergama Kaymakamlığı yer aldı. Bergama Belediyesi de ayrıca madenden numune aldı.

SONUÇ 10 GÜNDE BELLİ OLUR
İncelemelerde, maden sahası içinde ve çevresindeki yeraltı ve yerüstü suları, atık barajı analizleri, hava, toz ve gürültü ölçümleri ve kontrolleri yapıldı. İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, “Olay yerine gittiğimizde atıkların aktığı söylenen çatlak boruya müdahale edilmiş. Su ve çamur numunesi aldık. Su numunesinin sonucu 8- 10 günde çıkıyor. Çamur incelemesi TÜBİTAK’ta yapıldığı için 45 gün sonra alabiliyoruz” bilgisini verdi. Gelişme, çevrecileri ve köylüleri ise isyan ettirdi. Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, atıkların bırakıldığı derenin Bakırçay Havzası’ndan Çandarlı Körfezi’ne döküldüğünü belirterek, “Bu bölgede binlerce dönüm tarım arazisi var. Ayçiçeği, mısır ve pamuk başta olmak üzere çok çeşitli tarım ürünleri yetiştiriliyor. Çam fıstığı üretiminin yüzde 80’i bu bölgede oluyor. Bu da büyük tehlike anlamına geliyor. Çandarlı Körfezi’ne döküldüğü için balıklar açısıdan da büyük tehlike. Maden bölgesinin tehlikeli alan ilan edilmesi gerek” dedi. Ege Çevre ve Kültür Platformu Eş Sözcüsü Ali Osman Karababa da “Bu kimyasallar derenin aktığı bölgelerde yeraltı sularına karışıp insanlara, besin döngüsüne girerek tüm canlılara ulaşabilecek. Acilen önlem alınmalı ve maden kapatılmalı” diye konuştu.

‘KAZANCIMIZ DİBE VURDU’
Yukarıbey Mahallesi Muhtarı Yusuf Doğan da madendeki sondaj çalışmaları nedeniyle yeraltı sularının yönünün değiştirilip doğanın dengesinin bozulduğunu belirterek, “Binlerce çam ağacı kestiler. Eskiden 6 metreden artezyen suyu çıkıyordu şimdi 50 metreye inmek zorundayız. Ayrıca, çam fıstığı rekoltesi son 6-7 senede yüzde 80 düştü. Geçim kaynağımız olan ve kalitede dünya birincisi fıstığımız büyük zarar gördü” diye konuştu. Fıstık toplayarak geçimini sağlayan 45 yaşındaki Rakibe Doğan ise “Eskiden bir ağaçtan 500 fıstık alırken bu 50’ye düştü. Kozalakta 100 fıstık çıkarken şimdi 5 fıstık zor çıkıyor. Kazancımız dibe vurdu. Karnımızı doyuramıyoruz” diye isyan etti.

(SABAH)

 

MEDYAGUNDEM

ipek

“Tüm malım feda olsun”dan “Gülen terörist”e!

FETÖ/PDY örgütü içinde kadın kollarında aktif olarak görev yapan ve FETÖ mensuplarının “Melek Anne” olarak …

ipek-fe

Başhırsız Feto altın madenlerimizi boşaltmış!

Koza-İpek iddianamesiden: Gümüşhane’deki Mastra Altın Madeni’nde dökümü yapılan her 5 altın külçesinden biri kayıtlarda gösterilmeyerek …

kozaipek1

Ankara’da CIA ile sır toplantı yapan medya patronu kim?

Takvim gazetesinde Ergün Diler’in “Ankara’daki sır zirve” başlıklı yazısı şöyle: Büyük dengeden bugün de devam …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir