Anasayfa / GENEL / Akın İpek’in felaket madeni
ipek

Akın İpek’in felaket madeni

İzmir Bergama’da Akın İpek’e ait altın madeninden tonlarca siyanürlü atığın dereye karıştığı, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin analizleriyle doğrulandı. Suda; alüminyum, arsenik, cıva, demir kurşun, manganez ve siyanüre rastlandı. Akın İpek’e ait Bugün gazetesi de iki gün önce “165. kez tertemiz” sürmanşetiyle o madenin temiz olduğunu iddia etmişti. Ancak üniversiteden gelen rapor Akın İpek ve gazetesini de yalancı çıkardı.


İzmir’in Bergama ilçesinde Akın İpek’e ait Ovacık Altın Madeni’nde atık barajına giden borulardan birinin patlaması sonucu tonlarca siyanürlü atık Narlıca köyü deresine akmıştı. Dere yatağından alınan numunelerin Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Çevre Mühendisliği Laboratuvarları’ndaki incelemesinde, alüminyum, arsenik, cıva, demir, kurşun, manganez ve siyanür gibi maddelere rastlandı. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Normal akarsu yatağında bulunmayacak elementler söz konusu. Kaygılıyız” diye konuştu.

500 TON SİYANÜR…

Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen Akın İpek’e ait Bergama’daki Ovacık Altın madeninde, geçtiğimiz 21 Kasım günü yaşanan çevre felaketinde, madenin ikinci atık barajına siyanürlü çamur taşıyan borunun patlaması üzerine 500 ton siyanürlü atık Narlıca köyü deresine boşaldı. Şirketin, kirlenen toprağın üzerini temiz toprakla kapattığı ve suyun rengini açmak için dereye temiz su verdiği öne sürülürken, Bergama Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile İzmir Su ve Kanalizasyon Dairesi (İZSU) bölgeden numune aldı. Dokuz Eylül Çevre Mühendisliği tarafından yapılan analizlerde numunelerde alüminyum, arsenik, cıva, demir, kurşun ve siyanüre rastlandığı bildirildi. Bergama Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Laboratuvar tarafından yapılan analizlerde söz konusu maddelerin ölçülen değerlerine yer verilmiş ancak çevre ve insan sağlığı açısından risk değerlerinde olup olmadığı yolunda herhangi bir değerlendirmeye yer verilmemiştir. Bu nedenle, DEÜ Çevre Mühendisliği bölümünden alınan analiz sonuçları, değerlendirilmek üzere İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne gönderilmiştir.”

SAĞLIK İÇİN RİSK

Açıklamada ayrıca, “Madenin çevre ve sağlık yönünden taşıdığı riskler açısından ayırt edici özelliği, altın elde edilmesinde siyanür linç yöntemi kullanılması ve ortaya çıkan atıkların bölgede inşa edilen bir atık barajında biriktiriliyor olmasıdır. Siyanürlü yöntemle altın elde edilmesi, siyanür kullanılan bir kimyasal yöntemle ve maden alanında kurulan bir tesiste işlenerek altın ve gümüşün ayrıştırılması anlamına gelmektedir. Yani tesiste yapılan işlem bir kimyasal işlemdir. Son olay da göstermiştir ki yöre halkı ve doğal çevre büyük bir risk altındadır” ifadelerine yer verildi. Konu ile ilgili SABAH’a açıklamalarda bulunan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de, “Alınan numunede demir, çinko, arsenik ve siyanür var. Bunlar eşik değerlerinin altındadır üstündedir o yorumlara girmek istemiyorum. Sonuçta normal akarsu yatağında bulunmayacak elementler söz konusu. Kaygılarımız devam ediyor” dedi.

(CEYHAN TORLAK/SABAH)

 

MEDYAGUNDEM

ipek

“Tüm malım feda olsun”dan “Gülen terörist”e!

FETÖ/PDY örgütü içinde kadın kollarında aktif olarak görev yapan ve FETÖ mensuplarının “Melek Anne” olarak …

ipek-fe

Başhırsız Feto altın madenlerimizi boşaltmış!

Koza-İpek iddianamesiden: Gümüşhane’deki Mastra Altın Madeni’nde dökümü yapılan her 5 altın külçesinden biri kayıtlarda gösterilmeyerek …

kozaipek1

Ankara’da CIA ile sır toplantı yapan medya patronu kim?

Takvim gazetesinde Ergün Diler’in “Ankara’daki sır zirve” başlıklı yazısı şöyle: Büyük dengeden bugün de devam …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir